Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialabym sie podzielic z wami moim jednym z ulubionych ciast,a ze takiego przepisu tu nie znalazlam wiec podaje przepis. 1 pomarancz 3 jajka 250 g cukru 200 g mielonych migdalow 55 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Pomarancz gotujemy 1 godzine na wolnym ogniu,po wystudzeniu kroimy na kawalki usowamy pestki i miksujemy caly na puree. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase,nastepnie dodajemy migdaly,przesiana make i proszek do pieczenia,mieszamy.Puree pomaranczowe dodajemy na koncu i mieszamy. Przekladamy do formy(nie za duzej!!!)pieczemy 45 minut w 180stopniach. Jest to bardzo smaczne ciasto ,jesli ktos lubi ...pomarancze oczywiscie i bardzo wilgotne.Goraco polecam.Olga

Opublikowano

drogie panie ,wiec tak:pomarancz gotujemy w calosci lacznie ze skorka, a jesli chodzi o make,to spodziewalam sie tego pytania,bo ja tez bylam zdziwiona na poczatku gdy pieklam to ciasto,ale to nie pomylka i maki jest tylko 55 g,ale za to mielonych migdalow jest az 200 g. goraco pozdrawiam,i zycze udanych wypiekow :)

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

:P zdecydowalam sie zrobic to ciasto i naprawde jest dobre i takie inne od wszystkich , moze tylko ciut za slodkie bo zrobilam jeszcze lukier pomaranczowy , ale polecam sprobowac i dodaje zdiecie dla zachety :grin:

post-4691-1196532323_thumb.jpg

Opublikowano

witaj margo! widze ze sobie poradzilas bez mojej odpowiedzi,fajnie ze sie skusilas na to ciasto,co do slodkosci to masz racje jest slodkie,ale sam smak tego ciasta jest inny,a wszystko przez migdaly. jak dla mnie to jedno z moich ulubionych ciast.na twoim zdjeciu wyglada naprawde apetycznie. ja na swoim nigdy nie mam polewy ani lukru,bo niestety nie zdaze zrobic bo ciasto szybko znika.. pozdrawiam goraco!!!

Opublikowano

tak jak najbardziej miksujemy caly pomarancz lacznie,ze skorka,po godzinie gotowania nie jest ona juz tak twarda ale bardzo miekka. Zycze udanych wypiekow. :-(

Opublikowano

laski ja nie dodaje w ogóle maki... robie tak... 3 pomarańcza całe gotuje-potem miksuje..do tego dodaje 25dkg zmiksowanych migdałow.i 20dkg pudru..miksuje..dodaje 6 jajek i łyzeczke proszku do pieczenia. wszystko miksuje -pieke ok godziny w 180stopniach.... własnie wczoraj robiłam..stoi obok mnie i pachie rewelacyjnieee :-( Olga troszke sie różnia nasze przepisy-ale generalnie-pewnie baaaardzo podobny smak :-( pozdrokwa :-(

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.