olga123 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Chcialabym sie podzielic z wami moim jednym z ulubionych ciast,a ze takiego przepisu tu nie znalazlam wiec podaje przepis. 1 pomarancz 3 jajka 250 g cukru 200 g mielonych migdalow 55 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Pomarancz gotujemy 1 godzine na wolnym ogniu,po wystudzeniu kroimy na kawalki usowamy pestki i miksujemy caly na puree. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase,nastepnie dodajemy migdaly,przesiana make i proszek do pieczenia,mieszamy.Puree pomaranczowe dodajemy na koncu i mieszamy. Przekladamy do formy(nie za duzej!!!)pieczemy 45 minut w 180stopniach. Jest to bardzo smaczne ciasto ,jesli ktos lubi ...pomarancze oczywiscie i bardzo wilgotne.Goraco polecam.Olga Cytuj
Lizzien Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Cześć! Olga123 mam tylko małe pytanko - pomarańcz gotujesz ze skórką? Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Olga a czy tej mąki nie jest za mało podane w przepisie? Cytuj
olga123 Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 drogie panie ,wiec tak:pomarancz gotujemy w calosci lacznie ze skorka, a jesli chodzi o make,to spodziewalam sie tego pytania,bo ja tez bylam zdziwiona na poczatku gdy pieklam to ciasto,ale to nie pomylka i maki jest tylko 55 g,ale za to mielonych migdalow jest az 200 g. goraco pozdrawiam,i zycze udanych wypiekow :) Cytuj
margo Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 A ja bym miala jeszcze pytanko , czy miksujemy tez ze skorka ? wiem ze w przepisie pisze ze caly ale wole sie upewnic, dzieki. Cytuj
margo Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 :P zdecydowalam sie zrobic to ciasto i naprawde jest dobre i takie inne od wszystkich , moze tylko ciut za slodkie bo zrobilam jeszcze lukier pomaranczowy , ale polecam sprobowac i dodaje zdiecie dla zachety :grin: Cytuj
olga123 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 witaj margo! widze ze sobie poradzilas bez mojej odpowiedzi,fajnie ze sie skusilas na to ciasto,co do slodkosci to masz racje jest slodkie,ale sam smak tego ciasta jest inny,a wszystko przez migdaly. jak dla mnie to jedno z moich ulubionych ciast.na twoim zdjeciu wyglada naprawde apetycznie. ja na swoim nigdy nie mam polewy ani lukru,bo niestety nie zdaze zrobic bo ciasto szybko znika.. pozdrawiam goraco!!! Cytuj
margheritac Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 przepraszam, ale jednak chce sie upewnic czy miksowac cala pomarancze? Cytuj
olga123 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 tak jak najbardziej miksujemy caly pomarancz lacznie,ze skorka,po godzinie gotowania nie jest ona juz tak twarda ale bardzo miekka. Zycze udanych wypiekow. :-( Cytuj
monisia Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 laski ja nie dodaje w ogóle maki... robie tak... 3 pomarańcza całe gotuje-potem miksuje..do tego dodaje 25dkg zmiksowanych migdałow.i 20dkg pudru..miksuje..dodaje 6 jajek i łyzeczke proszku do pieczenia. wszystko miksuje -pieke ok godziny w 180stopniach.... własnie wczoraj robiłam..stoi obok mnie i pachie rewelacyjnieee :-( Olga troszke sie różnia nasze przepisy-ale generalnie-pewnie baaaardzo podobny smak :-( pozdrokwa :-( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.