Aura Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Mam na to sposób: -jajko -trochę mleka -wegeta do smaku Roztrzepać jajko z mlekiem i wegetą, a potem czerstwy chleb maczać i kłaść na patelnię i piec na tłuszczu. Mniammmm. Cytuj
adelajda Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Robię podobnie ale gdy jedna srtona chlebka się przyrumieni odwracam, posypuję startym zółtym serem, przykrywam pokrywką... super... czasem moja rodzinka woli posypane czosnkiem - zdrowe szczególnie zimą ;-) Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Poza tym stary chlebuś można wysuszyć i zetrzeć na panierkę. Jest dobra nie tylko z bułeczki, ale także z innych chlebów (np słonecznikowego). 1 Cytuj
ali Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Jeżeli chcę odświeżyć czerstwy chleb kładę go na sitku, które umieszczam na garnku z gotującą się wodą i przykrywam. Po chwili jest jak świeży. Albo lekko go zwilżam /odrobinę/, kładę na talerzyku, przykrywam drugim i do mikrofali na chwilkę. Jeden warunek - trzeba go od razu skonsumować. Albo robię zapiekanki - smaruję odrobiną masła, na to kłade co mam pod ręką /wędlina, ogórek kiszony, konserwowy, papryka, pieczarki/, na wierzch żółty ser /plasterek bądż tart/ i do mikrofali. Cytuj
Krakusia Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Zbędny chleb rozumiem, ze miałaś na myśli czerstwy. Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron. Lubimy także "grzanki bekonowe" czyli zamiast czosnku daje drobno posiekany wędzony boczek 8) Pozdro, Krakusia Cytuj
Aura Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zbędny chleb rozumiem, ze miałaś na myśli czerstwy. Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron. Lubimy także "grzanki bekonowe" czyli zamiast czosnku daje drobno posiekany wędzony boczek :lol: Pozdro, Krakusia Dokładnie- zbędny, czyli np. w sobotę kupuję i zostaje do poniedziałku. Wiadomo, nie jest swieży, a szkoda go wyrzucić. Poza tym stary chlebuś można wysuszyć i zetrzeć na panierkę. Jest dobra nie tylko z bułeczki, ale także z innych chlebów (np słonecznikowego). Tak też robię- bułka tarta z takiego chlebka jest pyszna.... Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam. Jak pisałam w innym poście,żeby uniknąć czerstwego chlebka to jak się go kupi trochę więcej np.na święta to można go zamrozić.Po wyjęciu z jest świeży i smaczny. Pozdrawiam :D :-) :D Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Mam na to sposób: -jajko -trochę mleka -wegeta do smaku Roztrzepać jajko z mlekiem i wegetą, a potem czerstwy chleb maczać i kłaść na patelnię i piec na tłuszczu. Mniammmm. Ja robię podobnie, lecz nie co inaczej :-) znaczy się na słodko :-D Do mleka i jajka nie oddaję wegety, lecz cukier. I w takiej masie maczam czerstwy chleb, potem go smażę z dwóch stron. Podaje na ciepło i posypuję cynamonem. Pycha :D Do herbatki - idealny :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Jamaica zamieściła na forum bardzo fajny przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywka. Oto link do przepisu https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2287 . Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Knedle z bułek składniki: 7 czerstwych bułek, 100 ml śmietany, 1 cebula, 1 1/2 szkl. wody, 1 1/2 łyżki masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli ziołowej, posiekana pietruszka i majeranek, przygotowanie: Wodę zagotować, a w tym czasie bułeczki pokroić w kostkę. Następnie polać gorącą wodą i śmietanką - moczyć przez 15 minut. Obrać i pokroić drobniutko cebulkę i zeszklić ją na maśle. Z namoczonych bułeczek, cebulki, żółtka i soli ziołowej zagnieść ciasto. Z ciasta formować jednakowej wielkości kluski (wychodzi ok 7-8 klusek). Gotować przez 15 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Można podawać z sosem i uduszonym mięskiem. S*M*A*C*Z*N*E*G*O Cytuj
basga Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 a ja smażę chleb na oliwie z obu stron i potem wcieram w niego świeży ząbek czosnku,posolić i gotowe. Cytuj
DeLarge Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron. czy czosnek nie staje się gorzki po takim przesmażeniu? sposób basgi wydaje mi się bardziej trafiony, pzdr Cytuj
H_A_P_P_Y Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Z czerstwego chleba wychodzą idealne grzanki z piekarnika, czy mikrofalówki... jak kto woli... Chciaż najczęściej z takiego chleba robie grzanki do żurku, czy grochówki. :-D Cytuj
amelia1 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam!! Ja z czerstwego chlebka, podobnie jak Wy, robię grzanki, albo chlebek maczam w jajku i mleku albo smażę na patelni a później nacieram czosnkiem albo robię grzanki do zypy. Swietnie nadaje się on również na tartą bułeczkę, ale jak ktoś chce zapobiec czerstwieniu chlebka, najlepiej, tak jak napisała Dorunia, zamrozić go, a po wyjęciu wsadzić na chwilę do piekarnika. Po wyjęciu, nie tylko jest świeży i mięciutki ale też cieplutki prosto z piekarni :-D Pozdrawiam Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.