Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na to sposób: -jajko -trochę mleka -wegeta do smaku Roztrzepać jajko z mlekiem i wegetą, a potem czerstwy chleb maczać i kłaść na patelnię i piec na tłuszczu. Mniammmm.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Robię podobnie ale gdy jedna srtona chlebka się przyrumieni odwracam, posypuję startym zółtym serem, przykrywam pokrywką... super... czasem moja rodzinka woli posypane czosnkiem - zdrowe szczególnie zimą ;-)

Opublikowano

Jeżeli chcę odświeżyć czerstwy chleb kładę go na sitku, które umieszczam na garnku z gotującą się wodą i przykrywam. Po chwili jest jak świeży. Albo lekko go zwilżam /odrobinę/, kładę na talerzyku, przykrywam drugim i do mikrofali na chwilkę. Jeden warunek - trzeba go od razu skonsumować. Albo robię zapiekanki - smaruję odrobiną masła, na to kłade co mam pod ręką /wędlina, ogórek kiszony, konserwowy, papryka, pieczarki/, na wierzch żółty ser /plasterek bądż tart/ i do mikrofali.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zbędny chleb rozumiem, ze miałaś na myśli czerstwy. Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron. Lubimy także "grzanki bekonowe" czyli zamiast czosnku daje drobno posiekany wędzony boczek 8) Pozdro, Krakusia

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zbędny chleb rozumiem, ze miałaś na myśli czerstwy.

Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron.

Lubimy także "grzanki bekonowe" czyli zamiast czosnku daje drobno posiekany wędzony boczek :lol:

Pozdro, Krakusia

Dokładnie- zbędny, czyli np. w sobotę kupuję i zostaje do poniedziałku. Wiadomo, nie jest swieży, a szkoda go wyrzucić.

Poza tym stary chlebuś można wysuszyć i zetrzeć na panierkę. Jest dobra nie tylko z bułeczki, ale także z innych chlebów (np słonecznikowego).

Tak też robię- bułka tarta z takiego chlebka jest pyszna....
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Jak pisałam w innym poście,żeby uniknąć czerstwego chlebka to jak się go kupi trochę więcej np.na święta to można go zamrozić.Po wyjęciu z jest świeży i smaczny. Pozdrawiam :D :-) :D

Opublikowano

Mam na to sposób:

-jajko

-trochę mleka

-wegeta do smaku

Roztrzepać jajko z mlekiem i wegetą, a potem czerstwy chleb maczać i kłaść na patelnię i piec na tłuszczu. Mniammmm.

Ja robię podobnie, lecz nie co inaczej :-) znaczy się na słodko :-D

Do mleka i jajka nie oddaję wegety, lecz cukier. I w takiej masie maczam czerstwy chleb, potem go smażę z dwóch stron.

Podaje na ciepło i posypuję cynamonem. Pycha :D

Do herbatki - idealny :D

Opublikowano

Knedle z bułek

składniki:

7 czerstwych bułek,

100 ml śmietany,

1 cebula,

1 1/2 szkl. wody,

1 1/2 łyżki masła,

1 żółtko,

1 łyżeczka soli ziołowej,

posiekana pietruszka i majeranek,

przygotowanie:

Wodę zagotować, a w tym czasie bułeczki pokroić w kostkę.

Następnie polać gorącą wodą i śmietanką - moczyć przez 15 minut.

Obrać i pokroić drobniutko cebulkę i zeszklić ją na maśle.

Z namoczonych bułeczek, cebulki, żółtka i soli ziołowej zagnieść ciasto.

Z ciasta formować jednakowej wielkości kluski (wychodzi ok 7-8 klusek).

Gotować przez 15 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Można podawać z sosem i uduszonym mięskiem.

S*M*A*C*Z*N*E*G*O

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

a ja smażę chleb na oliwie z obu stron i potem wcieram w niego świeży ząbek czosnku,posolić i gotowe.

Opublikowano

Robie "grzanki czosnkowe" czyli wylewam na patelnie łyżke oliwy + drobno posiekany ząbek czosnku + odrobina soli + kromki chleba. Wszystko to rumienie z obu stron.

czy czosnek nie staje się gorzki po takim przesmażeniu? sposób basgi wydaje mi się bardziej trafiony, pzdr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!! Ja z czerstwego chlebka, podobnie jak Wy, robię grzanki, albo chlebek maczam w jajku i mleku albo smażę na patelni a później nacieram czosnkiem albo robię grzanki do zypy. Swietnie nadaje się on również na tartą bułeczkę, ale jak ktoś chce zapobiec czerstwieniu chlebka, najlepiej, tak jak napisała Dorunia, zamrozić go, a po wyjęciu wsadzić na chwilę do piekarnika. Po wyjęciu, nie tylko jest świeży i mięciutki ale też cieplutki prosto z piekarni :-D Pozdrawiam Amelia

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.