Marra Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Ja tez mam sposób, który podpatrzyłam u Pascala: 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki mleka cukier kryształ dżem Jajka roztrzepac z cynamonem i mlekiem. Chleb maczać z dwóch stron i kłaść na patelnię. Jak się zarumieni to przewrócić na drugą stronę i posypać po wierzchu cukrem. smażyć na złoty kolor. po usmażeniu posmarować dżemem (najlepszy śliwkowy) Smacznego, polecam !! Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Skorzystałam dzisiaj ze sposobu Marry i chlebek smakował wyśmienicie .Nie dodałam cynamonu bo nie pasował mi do dżemu truskawkowego, odpuściłam sobie też cukier bo dżem mam dosyć słodki.Chlebuś wyszedł pychotka.Dziękuję za pomysł :grin: Cytuj
Marra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Cynamon pasuje spróbuj :grin: do dżemu truskawkowego też, a chlebek zyskuje fajny aromacik. Moje dzieciaki go bardzo lubią a mąż też nie gardzi :grin: Cieszę się że smakowało !! Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ok,następnym razem wypróbuję z cynamonem :grin: pozdrowionka :grin: Cytuj
krysia50 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam! podam stary przepis który wykorzystywałam gdy został mi chleb i tak : 1 kg chleba lub bułki 1 litr mleka (jeżeli za mało mleka to dolać wody) 4 cebule lub mniej jak kto lubi 2 jajka sól, pieprz można dodać trochę wegety wg.uznania Chleb namoczyć w mleku odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z cebulą dodać jajka, sóli pieprz. Dokładnie wyrobić i formować kotlety nie trzeba panierować oraz smażyć na tłuszczu (olej,smalec,margaryna)aż dobrze się zr umienią.Podawać z sosami np.grzybowy itp. i surówką. Dobre są również z keczupem na ciepło i zimno. Życzę smacznego! Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Dzięki Krysiu za przypomnienie tej propozycji, miałam kiedyś przepis na takie kotlety z chleba, ale gdzieś mi się zapodział. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink: Cytuj
tutunia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja robię zapiekanki z czerstwego chleba (czasem też i ze świeżego). Smaruję kromkę pasztetem i posypuję serem. Potem to zapiekam! Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 No proszę-ile osob tyle pomysłów,już zrobiłam się głodna,bo brzmi apetycznie. Cytuj
monisia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 ja stary chlebek kroje na skibki ( kromki) i smaże na masełku,z obu stron,na takie ciepłe kawałki-grzaneczki szprycuje różne pasty..serowa,jajeczną makrelowa..dekoruje to szprycą majonezem i oliwką natką pietruszki,,to zreszta wg uznania..jest to pracochłonne ale polecam ,,naprawde mozna zrobic duuużo super kolorowych kanapeczek,w sam raz,na dwa chapsiki do bużki..cos innego-domownikow mozna zaskoczyć a przy okazjii zrobic pożadek w lodówce-bo na pasty do chlebka doskonale nadają sie zeschnięty żółty ser ,lub biały twarozek który został np,w dwuch otwartych pudełeczkach... Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Pomysłowa ta MONISIA i wniosla wiosnę do SMACZNEGO.... Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 no no... coś w tym jest :razz: :razz: ;) Cytuj
monisia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 hihihi cmok cmok ;) miło :razz: Cytuj
aneta583 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ja mam taki przepis na tzw POŁUDNIOWIEC.Jest troszkę bardziej pracochłonny ale warto... 40 dag chleba czerstwego lub bułki zalac 3 szkl.mleka ciepłego.15 dag wędzonego boczku i 10 dag szynki.15 dag sera zółtegozetrzeć na tarce.Podsmażyc pokrojoną w kostkę cebulę- na maśle najlepiej.Do tej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i szynke i razem podsmażyc.Blache lub naczynie żeroodporne posmarowac masłem.Włożyc połowę chleba na to podsmażoną wędlinę, boczek i cebulę.posypać połową sera .Potem powtórzyć przekładanie drugą połową składników. POLEWA: 2 jajka rozbić dodać 3/4pojemnika śmietany.Wymieszać,doprawic szczypta soli i pieprzem (jesli ktoś lubi można dodać czosnek drobno pokrojony).Poleweę wylać na wierzch południowca.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnikana 220 st.C i piec ok 40 min. W tym przepisie też można wykorzystać resztki wędlin z lodówki i ser.Jest smaczny i jest to rodzaj zapiekanki.Fajnie smakuje z barszczem czerwonym do popicia.POLECAM!!!!! Cytuj
krysia50 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Zapiekanki z chleba - kromki chleba cieniutko posmarować masłem, nałożyć wędlinę, ser, ogórek kiszony i co komu jeszcze przyjdzie do głowy , przykryć drugą kromką. Jajka (to już zależy ile tego chlebka macie zamiar zrobić ) wbić na talerz, widelcem roztrzepać, posolić i obtaczać kromki i na patelnię. Przykryć pokrywką po odwróceniu na drugą stronę. Są mięciutkie i bardzo smaczne - można polać keczupem. Obtacza się razem złożone kromki nie osobno. Wodzionka popularna na Śląsku. zupa z chleba którą robię z czosnkiem chleb pokroić w średnią kostkę można obsmażyć na maśle czosnek cieniutko pokroić - kostka, plasterki zagotować wodę z kostką bulionową albo jak ktoś ma wywar mięsny - ilość rosołku zależy od biesiadników przyprawa w płynie Delikat lub wegeta i tak na talerz wyłożyć chleb, dodać czosnek i gorącym bulionem zalać wszystko, przyprawić wg.uznania.Można dodać masło,smalec . Zyczę smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.