AnnaK Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 2 małe główki białej kapusty 1 czerwony burak 3 ząbki czosnku 2 l przegotowanej,posolonej do smaku wody nasiona kopru,nasiona kminku,zielony koperek Główki kapusty przekroić na ćwiartki i ugotować w lekko osolonej wodzie na niezbyt miękko,wystudzić. Układać w słoju lub kamiennym garnku warstwami:kapustę,kilka plasterków buraka na to nasiona kopru,lub kminku lub koperek.Całość zalać zimną,przegotowaną i lekko osoloną wodą ze spraskowanym czosnkiem.Postawić w ciepłym miejscu do ukwaszenia około 7-10 dni. Cytuj
figiel Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Witaj ! Ten przepis przypomina mi podobny ,który stosuje moja bratowa . Kapustę ugotowaną wkłada sie do słoja z wodą po kiszonych ogórkach. Pycha .Teraz wypróbuje Twego sposobu z buraczkiem (surowy?) Pozdrawiam :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Buraczek surowy.Dodaje go się tylko do zabarwienia kapusty,ale jeżeli komuś posmakuje to może zjeść. Cytuj
zosia80 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Ja wyprubowałam ten przepis i musze przyznać że jest super, palce lizać;) Cytuj
Jolanta Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Ta kapuste do jakich dan mozna podac oj bo jest bardzo ciekawa i nigdy takiej nie jadlam.Pozdrowionka. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Aniu mam wszystko przygotowane do zrobienia, z przepisu rozumię że głąb zostawić. Czy w ten sposób robiłaś?, poprostu chcę się upewnić. Cytuj
AnnaK Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Jola,my jadamy krężałki do drugiego dania,zamiast surówki. Ino,kapusta może być z głąbem. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Aniu dziękuję za odpowiedź, głąb jednak wykroję. Dodam zdjęcie. Cytuj
carolina0 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Aniu mam pytanie , czy po ugotowaniu kapuste trzeba pokroic czy w tych cwiartkach ukladasz w sloju.... moze to glupie pytanie , ale wolalalm zapytac ;) Cytuj
figiel Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam ! Przepraszam ,że ja odpowiadam ,ale jestem na tej stronie .Ja zostawiam w ćwiartkach ,jak są małe główki ,lub jeszcze na pół jak większe .Pozdrawiam . Aniu przypomniało mi się nazwa po "naszemu" -kryżałki ,tylko jedna literka zmieniona ;) . Cytuj
AnnaK Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Układam kapustę w ćwiartkach.Kroję przed podaniem. Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Krężałki bez zalewy i z zalewą, jak się ukwaszą dam znać jak nam smakują. Cytuj
Dorunia Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Ja jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie...Halinko jak tylko skosztujesz tego specjału to proszę daj znać...jak będzie dobre to ja też zrobię to u siebie w domku ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Doruniu od razu dam znać. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi