ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Przepis z " Ciasta domowe" Ciasto 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 5 jajek 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę, stopniowo wlewać olej, ucierać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i wymieszać. Kawę zaparzyć w 20 ml wody, ostudzić. Połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm. Piec w temp. 180*C przez 30 min. Masa śmietankowa 1 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru 20 dag margaryny 1 op. małe budyniu śmietankowego z cukrem Ugotować budyń na mleku, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do margaryny dodawać po łyżce budyniu i ucierać, ja miksowałam. Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 -3 łyżki kawy rozpuszczalnej Do cukru wlać wrzacą, rozcięczoną wodą kawę i rozmieszać. Ponadto 3 łyżki mielonej kawy zaparzonej w 80 ml. wody do nasączania placków. Ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty. Masę podzielić na 2 części i przełożyć nasączone kawą placki. Ja przekroiłam na dwa płaty bo nie mam mniejszej blaszki. Polać lukrem i udekorować według własnego uznania. Cytuj
marzycielka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Halinko znowu podajesz przepisik na fajne ciastko,które warte jest wypróbowania.Ja mam zawsze dylemat jakie ciasto upiec,bo naspisywałam już tyle przepisów,że nie wiem kiedy je wszystkie wypróbuję.Ale oczywiście podawaj dalej przepisy na tej stronie bo jesteś wspaniałą kopalnią wiedzy jeśli chodzi o kulinaria. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Lidko u mnie jest ten sam problem i pewnie wszystkiego nie dam rady wypróbować, nie wypowiadając się już o innych potrawach. Lidko Ty i inni powoli dacie napewno radę wypróbować, gorzej będzie ze mną. Cytuj
marzycielka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Halinko nawet tak nie myśl.100 lat życzę. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Dziękuję bardzo, żeby doczekać takiego wieku to musiałby być dobry rozum. Lidko skończymy bo zaczęliśmy pisać nie na temat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi