ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 12,5 dag palmy 35 dag cukru 4 jajka, białka ubite na pianę 32 dag mąki 1 paczka kakao - 10 dag 1 paczka przypraw do piernika 1 małe op. proszku do pieczenia 1/8- 1/4 l mleka Utrzeć palmę dodając stopniowo cukier, następnie zółtka, utrzeć to na pianę. Dodawać stopniowo mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i z kakao, wlewając również na przemian z mąką stopniowo mleko. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto jak piekłam to w tortownicy o średnicy 30 cm. w temp. 180*C. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na połowę, przełożyć dżemem i bitą śmietaną. Ubijam 1/2 l kremówki, dodając cukier puder i 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody i ostudzonej. Wierzch można polać polewą i udekorować. Samo ciasto jest też smaczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.