teresap Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Może nie tu powinnam wpisać ale uważam że najszybciej mi tu odpowiecie Potrzebuje bardzo dobrego przepisu na królika - dostałam od mojej przyjaciółki i nie wiem co zrobić Mąż ma imieniny w sobotę i przydało by się podać na stół królika ,a na dodatek wszystkich zaskoczyć POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) Cytuj
mac51 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Ja królika robię tak jak zająca,w śmietanie. Najpierw trzeba przygotować bejcę. Zagotować wodę z pokrojoną cebulą,liściem laurowym,pieprzem,zielem angielskim,jałowcem. Ostudzić i dodac octu (na 2 szklanki wody,szklanka octu) Pokrojonego na kawałki królika zalać zimną bejcą i pozostawic na parę dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Następnie mieso wyjąć,naszpikować słoniną, osolić.Rozgrzac tłuszcz w brytfannie,włożyć mięso, podlać wodą, piec do miękkości ( polewać sosem w czasie pieczenia, wyparowany sos uzupełnić wodą) Po upieczeniu wyjąć królika,pozostały sos podprawic mąką,połączyć ze śmietaną zagotować,w razie potrzeby dosolić i popieprzyć. Zalać mięso sosem. Podawac z ziemniakami i koniecznie czerwone buraczki lub borówki. Pycha ;) Cytuj
figiel Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Witaj Tereso ! Przepisy na królika są na forum ,w daniach głównych ,na pierwszej stronie . Cytuj
mac51 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 A tak wygląda mój królik w śmietanie ...prawie zając ;) Cytuj
teresap Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Mac- NO BIORE SIĘ ZA NIEGO -tylko proszę napisz czy moge go podać bez ziemiaków tylko sam i zastanawia mie ten ocet, jaką role on pełni ? Albo nie można go wyjąć z zalewy udusić i polać sosem czosnkowym np. Doradz mi bardzo proszę i dziękuje z każdą porade ;) Cytuj
DeLarge Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 zastosowanie octu powoduje że mięso kruszeje (szybciej) czyli innymi słowy staje się bardziej delikatne, miękkie... Cytuj
mac51 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Teresap ;) Co do octu, to tak jak odpowiedział DeLarge :) Oczywiście możesz zrobić również tak jak piszesz...na pewno będzie dobry ;) Cytuj
teresap Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Mac dzięki ;) Dam znać co wyszło POZDRAWIAM Cytuj
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 BARDZO PRZEPRASZAM MAC 51 ale królika zrobiłam z przepisu szefa kuchni z jednego z hotelu nie mogę podać jakiego bo będzie reklama BYŁ SMACZNY I DZIĘKUJE przepis dałam w dania główne POZDRAWIAM Cytuj
mac51 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Teresap :P Jeżeli był smaczny i wszystko się udało to się bardzo cieszę :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.