DeLarge Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 na TEJ stronie znajdują się porady i przepisy zaczerpnięte z przedwojennej książki kucharskiej... ...warto zwrócić uwagę na oryginalną pisownię Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Pisownia to jedno! Drugie co mnie "rzuciło" się w oczy i, przyznaję, powaliło to propozycje na obiad skromniejszy... I propozycja: "Zupa a la Julienne. - Sandacz, sos rakowy. - Polędwica z szampionami. - Pasztet z zająca. - Deser. - Kawa." II propozycja: "Rosół rumiany lub zupa pomidorowa. - Pasztet w kruchem cieście. - Szczupak w majonezie. - Polędwica z garniturem. - Kuropatwy lub kapłony. -Kompot. - Kalafiory, groszek. - Krem śmietankowy. - Owoce. - Kawa." cyt. za stroną Obiad zwyczajny tez jakoś nie odbiega od tego poziomu... ;) Ehhh...Co za czasy... A na Ukrainie w tym czasie ludzie z głodu umierali... A trzecią rzeczą, którą dostrzegłam, i która napełniła mnie smutkiem, rozgoryczeniem i zadumaniem to fakt, iż w 1935 r. na polskich stołach gościły karczochy, trufle, łososie, raki, sandacze, itp... A potem to tylko w co niektórych domach jakieś pojedyńcze elementy zastawy zostały na pamiątkę tamtych czasów... I pewnie gdyby mogły myśleć, to by się wyjątkowo zdziwiły, że w "nowych czasach" ich właściciele mieli kartki na mięso... Dziwne to wszystko... A może to tylko ta pora, taka do zadumania i rozmyślań dobra, skłoniła mnie do takich wniosków... Cytuj
mac51 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Też coś w tym stylu ;) Proszę zobaczyć. Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 A to już akurat widziałam! ;) Ładna strona, chylę czoła przed pomysłem, projektem i wykonaniem. Niestety, ze mnie wychodzi chyba "dziecko MTV" - bez zdjęć, to już tak nie przemawia... ;) Widziałabym tam zdjęcia, powkładane jak w starym albumie, oddzielone pergaminem (czy ak to się nazywa), stylizowane na stare, z taką "koronkową" obwódką, w nieco wypranych kolorkach... A same potrawy mogłyby być pokazywane w starych zastawach, na pięknych stołach z "epoki", kredensach. Nalewki w kryształowych karafkach, ciasta na porcelanowych paterach... No ale to tylko moje wizje... :) Cytuj
viola32 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak mialam "nascie "lat ,to zyla jeszcze moja ukochana babcia i kiedys podchodzi do mnie i pyta sie co ja robie,a ja przepisywalam przepisy z jej ksiazki kucharskiej(babcia byla z zawodu kucharka,ale nie pamietam moze z raz widzialam jak do nie zaglada) a babcia mowi po co to robie: " przeciez ta ksiazka kiedys bedzie twoja do grobu jej przeciez ze soba nie wezme"i rzeczywiscie ksiazka jest u mnie jak i zreszta inna,pomimo,za babcia miala czworo dzieci,osmioro wnukow i wiele prawnukow ,ale to ja bylam ta osoba ktora sie nia zajmowala do konca.Wiecie z ktorego roku jest ta ksiazka z 1958! Tytul: Kuchnia polska.Jest rewelacyjna w szarej plocienne oprawie a zawartosc ...nawet sa kolorowe zdjecia... Dzisiaj takich ksiazek juz nie robia.. Cytuj
mac51 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 To ja mam jeszcze starszą książke kucharską,bo z 1934 roku. Jest po mojej Mamie.Cała juz się rozsypuje ze starości,ale wszystko w niej jest ;) Tak wygląda ;) Cytuj
viola32 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 NO...NO... SLOWA UZNANIA w tak dobrym stanie i z 1934 r! A gdzie byla przez cala wojne?Jak Twoja mama i gdzie ja przechowala ...?Moja tez sie niezle trzyma tylko gorna okladka sie niedawno oderwala calkowicie bo byla dosc mocno naderwana...Mam zamiar ja zaniesc do introligatora tylko ostatnimi czasy tak jakby wymarli...kiedys to co krok sie widzialo napis na budynku introligator...A tak na marginesie to jestem maniaczka zbierania ksiazek ,wiec tym bardziej Ci zazdrosze takiego egzemplarza...;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.