kim Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Składniki: Poncz: 3 opakowania podłużnych biszkoptów 3 łyżki amaretto 2 małe budynie waniliowe 1 szklanka goracej wody 0,5 l mleka 3 łyżki cukru 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (mały) 3 łyżki amaretto 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 śmietana kremówka (mała) 0,5 kg białego sera (wskazany jest mascarpone, ale ja używam tańszej wersji-serka w wiaderku firmy Delfiko o smaku waniliowym) kakao lub gorzka czekolada Budynie ugotować z mlekiem i odstawićdo wystygnięcia. Żeletynę rozpuscic w goracej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować z cukrem, dodawać budyń i żelatynę, ubitą kremówke i amaretto. Prz gotowac poncz-wywar z kawy, amaretto, wody i cukru. Maczać w nim biszkopty i ułozyć na blasze. Wylac połowe masy, ułożyć resztę biszkopcików, posypac kakao,po czym wylać resztę masy. Wierzch posypac starta czekolada lub kakao. Włożyćdo lodówki na noc lub minimum 6 godzin. SMACZNEGO!!! Jeśli chodzi o biszkopty to używam okrągłych, "Biszkotów wrocławskich". Ciasto robię w blaszce o średnich wymiarach:) Cytuj
DeLarge Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5751 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5206 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4965 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5129 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5045 Cytuj
kim Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 DeLarge, przeglądałam wczesniej te przepisy, ale są inne. W moim tiramisu nie ma surowych jajek:) Pozdrawiam! Cytuj
iwona30 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Mile widziane byłoby zdjęcie tego przysmaku. Cytuj
maria02 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 DeLarge, przepis Kim jest całkiem inny niż wymienione przez Ciebie, uważam że lepszy. Dodanie żelatyny sprawi, że ciacho będzie miało gęściejszą konsystencję i będzie super. Kim, dzięki za przepis, napewno wypróbuję w najbliższym czasie. Cytuj
kim Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Ostatnio nie robiłam tego tiramisu, wiec niestety nie mam zdjecia:( Cytuj
DeLarge Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 nie w tym rzecz...czasem mam wrażenie że jest to walka z wiatrakami... Cytuj
an69 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Ciasto powinno sie poprostu inaczej nazywać.....no ja też nie wyobrażam sobie tiramisu ...żelatyną, np... a napewno jest to smaczne ciasto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.