slodziuutkaa Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 SKŁADNIKI: 20 dag kaszy jaglanej szklanka mleka 30 dag masła 2 jajka 10 dag cukru 20 dag suszonych śliwek sól, cynamon PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy i moczymy. Kaszę gotujemy na sypko na mleku i wodzie (w równej ilośći ) z dodatkiem części masła i soli. Pozostałą część masła ucieramy, dodajemy stopniowo żółtka, cukier i cynamon. Przestudzoną kaszę łączymy z utartymi żółtkami, dodajemy pianę z ubitych białek, pokrojone wzdłuż paseczki śliwek, mieszamy. Wkładamy do natłuszczonego i posypanego bułką tartą rondla, zapiekamy 25 min. w temp 180 st bez przykrycia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem. Przepis ten znalazłam w " Prześlij przepis ". Gdy go zobaczyłam, wiedziałam, że będzie wspaniale smakować. I się nie pomyliłam, polecam ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi