BeaGa Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 - 2 duże paczki krakersów słonych - 200 g kokosu - 1 masło lub margarynę - 2 szklanki mleka - 2 żółtka - 1 niepełna szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 0,5 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + 2 żółtka + 2 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko razem zmiksować). Pozostałe mleko zagotować z kokosem (zostawić 1/4 paczki kokosu na posypanie wierzchu ciasta), do gotującego się mleka z kokosem wolnym strumieniem wlewać wcześniej zmiksowaną część mleka z dodatkami --- ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzoną masę. W brytfance rozłożyć wartwę krakersów i rozsmarować powstałą kokosową masą.Na to rozłożyć następną warstwę krakersów i znowu masę. Wierzch ciasta wysypać pozostałą częścią kokosu. CIASTO WŁOŻYĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. Najlepsze jest na drugi dzień. Od siebie dodam tyle, że do masy dorzucam jeszcze posiekane migdały obrane ze skórki, a na wierzch ciasta oprócz kokosu posypuję okruszkami pozostałymi z krakersów. Brytfankę przed rozłożeniem krakersków smaruje tłuszczem, wtedy ciastka się przykleją i łatwiej się rozkłada masę. Smacznego. ;) Cytuj
anka123 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Dzisiaj go zrobilam,(chcialam sie podzielic przpisem,ale BeaGa byla pierwsza),naprawde warto sprobowac,zdjecie wstawie troche pozniej To prawda,ze na drugi dzien jest lepszy:) Mase robie troszke inaczej: 2 żółtka + szkl mleka + cała mąkę rozrobić na jednolita masę. Cukier + 2 szkl mleka zagotować, wlac do gotującego się mleka .Mase wymieszać, gotować jak budyń. Odstawić do przestygnięcia. Dodac masło rostopione i wiórki, zmiksowac. Do blaszki wysmarowanej masłem, układac krakersy, na nie mase I tak 3 warstwy. Na wierzchu posypać kakao lub kawą, Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Do przestudzonego kremu dałaś rozpuszczone masło?-na pewno tak? myślałam że masło trzeba utrzeć a nie rozpuścić Cytuj
anka123 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Mozna utrzec maslo, ale ja dodaje rozpuszczone ,schlodzone maslo( i wiorki) i miksuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.