Ulka78 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Polecam bo jest świetna: składniki dla 4 osób 8 jaj kiełbaska lub boczek 3 kromki chleba szczypior kawałek żółtego sera Na patelni podsmażyć kiełbaskę lub boczek na tłuszczu, zdjąć kiełbasę i wrzucić pokrojony w kostkę chleb (zrobić grzanki), do chleba wrzucić kiełbasę (boczek) dodać ser żółty pokrojony w kostkę i wbić jaja wszystko podsmażyć według gustu a pod koniec dodać szczypior (niekoniecznie). POLECAM PALCE LIZAĆ!!!!!!!! Cytuj
Klamerka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 To my robimy jeszcze większą "śmieciówę"! ;) Drobno posiekaną cebulkę podduszamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną w małą kostkę kiełbaskę lub wędlinę. Po tym dodajemy jajka. Przyprawiamy. Dodajemy starty czosnek. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Po czym dodajemy jajka. Wszystko razem szybko mieszamy na dość wolnym ogniu, przed ścięciem się jajek dorzucamy starty na drobnych oczkach ser i posiekany szczypior. Przed zdjęciem z patelni, można to jeszcze raz przyprawić. Już na talerzu podajemy z pokrojonym w małą kosteczkę ogórkiem (może być świeży, ale my lubimy te w zalewie musztardowej albo zwykłe konserwowe) oraz jeśli jest to z rzeżuchą. Do tego koniecznie razowy chleb z chrupiąca skórką i świeżym masłem... Albo, z racji tego, że jesteśmy czosnkowymi fanami :) to często dodajemy do tego szybkie grzanki (starkowany czosnek utrzeć z oliwą i drobno posiekaną bazylią, posmarować tym pieczywo, na kilka chwil do gorącego piekarnika, podpiec kilka chwil, i gotowe). Po takiej porcji, to cały dzień można nic nie jeść! ;) My najczęściej serwujemy sobie taką jajecznicę w leniwy, niedzielny poranek. Do tego kubek kakao a potem wracamy do łózka na co najmniej godzinne "leżakowanie" z gazetami z całego tygodnia :) A tak na koniec, napiszę jeszcze, że ostatnio na jednym z moich najulubieńszych [LINK NIEAKTUALNY] znalazłam pomysł na [LINK NIEAKTUALNY] Co tu dużo mówić... Autor wpadł na genialny a jakże prosty pomysł! Szczerze polecam!! Cytuj
figiel Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Dzięki za podpowiedż.....wiem ,co dziś na kolację . Klamerko, też jestem fanką czosnku ;) .Tylko ten zapach :) . Pozdrawiam! Cytuj
Klamerka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Figielku... Masz rację, zapach jest dość...hmm... intensywny ;) Ale ten smak! My niestety ale nie umiemy się mu oprzeć ;) Może zamiast zwykłego czosnku użyjesz soli czosnkowej albo czosnku granulowanego? Też są świetne! Oczywiście nie mają aż tak intensywnego smaku a i zapachem też tak mocno "nie powalają" ale do takich potraw są idealne! :) Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jajecznica w sobotni lub niedzielny poranek... to chyba częste śniadanko w Naszych domach... jeszcze z dzieciństwa pamietam, jak moj tata serwował nam takie śniadanko. Smażę ją na boczku, kiełbasie , pomidorach lub ... z mięsem mielonym... Mięso mielone podsmażam na patelni mieszając aby sie rozleciało , po usmażeniu dodaję do niego jajka , mieszamy i smażymy do ścięcia się jajek... obowiązkowo dodaje do niego szczypiorek (zimą wyhodowany z cebuli na parapecie)... Mojej rodzince taka jajecznica smakuje.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.