ina12 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 25 dag margaryny 2 jajka 45 dag powideł lub dżemu śliwkowego 3-4 łyżeczki kakao 2 opakowania przypraw do piernika 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawami do piernika, dodawać stopniowo wszystkie składniki ucierając dokładnie. Ciasto wlać do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180*C. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Halinko, dziekuje za ten przepis - wyprobuje go w tym tygodniu, bo szukam dobrego piernika! Moja mama i ja niestety nie mozemy znalesc przepisu mojej Babci, ktora odeszla od nas 16 lat temu, wiec wiecznie poszukuje przepisu, ktory smakowo dorowna. Nadal pamietam smak piernika mojej Babci, ale nie mozemy sobie przypomniec jak go piekla! :P Moc pozdrowien! Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 NaniWahine ten piernik jest bardzo dobry i mam nadzieję że Tobie i mamie również będzie smakował. Ja różne pierniki piekłam, ale najbardziej mi smakują z dodatkiem powideł lub dżemu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Dodałam zdjęcie piernika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.