viola32 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 1,5kg filetow z dorsza 1,5kg-1,7kg marchwi 5-6wiekszych cebul 1 sredni seler 1 duza pietruszka maly sloik pikantnego ketchupu(wloclawek) mala puszka konc.pomid. 1szkl.oleju 3-4 liscie laurowe kilka ziaren ziela angiel. 2 czubate lyzki cukru pieprz,papryka slodka,ostra,sol Filety pokroic na kawalki,posolic,obtoczyc w mace i usmazyc na oleju. Warzywa zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Cebule pokroic w cienkie plastry. Do duzego garnka wlac olej , wrzucic cebule i przesmazyc do zeszklenia.Dodac liscie laurowe,ziele ang. i starte warzywa.Podlac woda(1/2-3/4L) wymieszac i prazyc pod przykryciem 20 min.,az woda odparuje i wszystko jest miekkie.Czesto mieszac.Jesli warzywa sa miekkie i tworza zwarta mase ,dodac cukier,lyzeczke soli i reszte przypraw.Ocenic smak,gdy dobry wlac koncentrat i ketchup.Dobrze wymieszac i prazyc jeszcze kilka minut.Sos powinien byc dosc pikantny i slodkawy nie moze podchodzic woda.Do polmiska wlozyc na dno warstewke sosu,potem ryby i znow sos.Ryba musi byc przykryta sosem.Udekorowac cytryna i zielenina.Jm wiecej sosu,tym ryba lepiej nasiaknie i bedzie smaczniejsza.SMACZNEGO!!! Rybe po grecku robie zawsze na Boze Narodzenie z tym ,ze daje gotowe warzywa mrozone "paski" z HORTEXU .Rybka jest naprawde pyszna i robie ja od wielu lat polecam. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Violu jaka ma być pojemność tego słoiczka ketchupu? Cytuj
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 WITAJ EDYTKO ja też robię rybę po grecku troszkę inaczej 1 - 1 1/2 kg mintaja może być inna ryba ale mintaj jest najlepszy 4 marchewki większe 2 mniejsze pietruszki 1 mały seler 8 dużych cebul pokrojonych w krążki trochę soli pieprzu i + - 5 łyżek cukru 1 wyciśnięta cytryna przecier pomidorowy Rybę smarze panierowano jak kto chce czy mąka czy bułka czy mąka jajko bułka Jarzynę dusze w garnku na rozgrzanym tłuszczu do miękkości i dodaje na koniec koncentrat ja daje podliszki tak 3/4 słoiczka Przekładam rybę czyli ryba , jarzyna, ryba........... I duszę wszystko około 15- 20 mni. Tak przyrządzona może stać i tydzień smacznego ALE SPRÓBUJE TWOJEJ TEŻ EDYTKO POZDRAWIAM Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Violu robię podobnie tak jak Ty, nie dodawałam tylko cukru i papryki, robiłam bez proporcji, na oko. Na Nowy Rok zrobię dokładnie z Twojego przepisu i napewno będzie jeszcze smaczniejsza od mojej. Z przekładaniem sosu i ryby robię tak samo jak Ty. Dziękuję za przepis i dam znać. Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Edytko78 daje ketchup wloclawek maly pikantny ma chyba 200ml (kiedys tylko takie byly w sprzedazy teraz sa i duze ale ,az tyle nie trzeba :P , wystarczy maly.Halinko przepis mam sprawdzony (z jakiejs gazety).Ta rybke robie od wielu lat wg tego przepisu i zawsze jest pyszna. Rybe po grecku robie zawsze na Boze Narodzenie taki u nas zwyczaj jako jedna z potraw. Jak ja nie mialam czasu to robila moja mama,tylko przepis zmodyfikowala o warzywa mrozone w paski sa w sklepach i raczej nie ma problemu z ich kupnem jest szybcie i prosciej.Twoja rybka tez napewno jest b.smaczna. Pozdrawiam i zycze smacznego. Cytuj
Gość Dora.s Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 A wiecie może czy można ją zamrozić?? 🙂 Cytuj
Edytka78 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Rybka wyszła pyszna Violu32 robiłam ją na Święta dziękuję za przepis. 🙂 Cytuj
grumko Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 czemu obrażacie Greków, to tacy sympatyczni ludzie?? :-) : przecież oni to nazywają rybą z warzywami i tylko brykają ze śmiechu jak o tym słyszą. lubią warzywa, ale seler, marchewkę czy pietruszkę nie koniecznie w ich "rybie po grecku" 🙂 Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Violu zrobiłam mintaja według Twojego przepisu, ryba bardzo pyszna, oceniam na 5. Nie chciałam dodać zdjęcia końcówki która została, dodaję i po paru dniach je zlikwiduję. Cytuj
Martitka Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Wczoraj zrobiłam rybkę według przepisu teresap i okazała się wyśmienita!! :P Nawet mój teść, który zazwyczaj wybrzydza przy jedzeniu, zachwycał sie nią!!:P Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czesc dziewczyny.Ciesze sie,ze rybka smakuje.Ja przyznaje w tym roku pierwszy raz robilam z mintaja,bo dorsz u nas w Gdansku kosztowal 20zl/kg..koszmar.I powiem wam,ze z mintajem smakuje wysmienicie...Jeszcze raz polecam i dziekuje za przychylne oceny :sad: Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 A coz dla Ciebie grumko takie zenujace w moim poscie?He...! Cytuj
grumko Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Chociażby dlatego, że tak jak wcześniej napisałem: Grecy takie coś traktują z uśmiechem i dla nich ryba po grecku to jest to coś zbliżonego do tego: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5631&hl=. Najlepiej sprawdź to sama w małej tawernie nad morzem, gdzie morze faluje, faluje....:grin: Pozdrawiam i nie gniewaj się za może zbyt ostre słowo. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi