Jagodka Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Moi Drodzy, czy zna moze ktos przepis na tort grylazowy???? Bardzo dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Jagódko mam przepis na masę grylażową, podam dzisiaj ale później jeżeli będziesz go chciała. Może znajdę jeszcze coś dodatkowego. Pozdrawiam Znalazłam sprawdzony przepis i podam go po programie taniec z gwiazdami. Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Tort piaskowy z masą grylażową Ciasto 6 jaj 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z pół cytryny Miękkie masło utrzeć. Dodawać po jednym żółtku na przemian z cukrem, stopniowo dodawać mąki przesiane i wymieszane z proszkiem i ciągle ucierając dodać sok z cytryny. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180*C. Masa grylażowa 10 dag orzechów łuskanych włoskich, laskowych lub migdałów 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki octu 5 dag masła Orzechy rozsypać cieńką warstwą na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego temp. 180*C i zrumienić na ciemnozłoty kolor. Otrzeć z łusek na ściereczce i zmielić razem z 10 dag ( 5 łyżek) cukru. Z reszty cukru ugotować ulep II stopnia do próby "piórka". Utrzeć lukier, dodać orzechy i masło, ubić trzepaczką rózgową. Oprócz masy grylażowej 10 dag konfitury z róży lub marmolady owocowej 10 dag marmolady pod lukier lukier czekoladowy do wykończenia Zimny tort wyjąć z formy i wykończyć dopiero na drugi dzień Tort przekroić na cztery krążki. Pierwszy posmarować konfiturą lub marmoladą, następne masą grylażową. Wierzch posmarować rozgrzaną marmoladą i polać lukrem czekoladowym. Lukier czekoladowy - gotowany 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka kakao Z wody, cukru i octu ugotować syrop do nitki. Dodać kakao i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jagódko jeżeli zdecydujesz się go upiec a będziesz miała jakieś zapytanie to ja Tobie odpowiem. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Jagodka Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Droga Ino, serdecznie dziekuje. Przepraszam ale nie bylo mnie na forum przez pewien czas i dlatego nie moglam szybciej odpowiedziec. Jeszcze raz slicznie dziekuje i sle pozdrowienia. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Jagódko nic się nie stało, ja również pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
Jagodka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Bardzo sie ciesze, ze sie nie obrazilas ze tak dlugo sie nie odzywalam Pozdrowionka i duza Buzka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi