Bahus Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Zapiekanka makaronowa z warzywami 400 g kolorowego makaronu muszelki, 3 kopry włoskie, 3 cebule, 2 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżka mieszanych ziół (np. oregano, bazylia, mięta), 1 łyżeczka cukru, tłuszcz do formy, 200 g śmietany, 100 ml mleka, 200 gorgonzoli, 2 jajka, 1 pęczek koperku, 2 łyżki orzeszków piniowych Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Koper włoski oczyścić, umyć, przepołowić i pokroić w piórka. Cebule oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę i koper dusić 5 min na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, sól. pieprz, zioła i cukier, wymieszać. Warzywa i makaron ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Śmietanę wymieszać z mlekiem i podgrzać, dodać ser i podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego sosu i wymieszać. Polową porcji sosu polać zapiekankę i piec ok. 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, dodać posiekany koperek i połączyć z resztą sosu. Masę rozłożyć na zapiekance, posypać orzeszkami i piec 15 minut. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.