Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorbet ze świerzych owoców

Składniki na 4 porcje:

* 300 g borówek

* 100 g cukru pudru

* 100 ml wody

* 1 cytryna

* kilka gałązek świerzej mięty

Przygotowanie:

Borówki włóż do zamrażalnika. Wodę zagotuj i dokładnie rozpuść w niej cukier puder, mieszając. Następnie wodę zdejmij z ognia, włoż do niej listki mięty (im bardziej orzeźwiający samk lubisz tym więcej dodaj listków) i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy woda trochę przestygnie wyjmij z garnka listki mięty, a z zamrażalnika borówki. Zmiksuj je dokładnie wraz z sokiem z cytryny, następnie dolej wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do plastkiowego pojemnika i zamrażaj przynajmniej przez dwie godziny. Podawaj ozdobione kilkoma listkami mięty.

Smacznego!!

Rada: Sorbet możemy przyrządzić też z jagód, truskawek, malin a nawet z cytryny (używamy soku z kilku owoców i otartej skórki), będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.

Przygotowanie: 25 minut + zamrażanie 120 minut; Porcja 160 kcal

Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady"

  • 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.