Kasiulek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Sorbet ze świerzych owoców Składniki na 4 porcje: * 300 g borówek * 100 g cukru pudru * 100 ml wody * 1 cytryna * kilka gałązek świerzej mięty Przygotowanie: Borówki włóż do zamrażalnika. Wodę zagotuj i dokładnie rozpuść w niej cukier puder, mieszając. Następnie wodę zdejmij z ognia, włoż do niej listki mięty (im bardziej orzeźwiający samk lubisz tym więcej dodaj listków) i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy woda trochę przestygnie wyjmij z garnka listki mięty, a z zamrażalnika borówki. Zmiksuj je dokładnie wraz z sokiem z cytryny, następnie dolej wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do plastkiowego pojemnika i zamrażaj przynajmniej przez dwie godziny. Podawaj ozdobione kilkoma listkami mięty. Smacznego!! Rada: Sorbet możemy przyrządzić też z jagód, truskawek, malin a nawet z cytryny (używamy soku z kilku owoców i otartej skórki), będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący. Przygotowanie: 25 minut + zamrażanie 120 minut; Porcja 160 kcal Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady" Cytuj
Yola79 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Odkopałam ten przepis, sezon truskawek wre :mrgreen: i może warto na upały sobie zrobić sorbet. Mój już się mrozi. Cytuj
Patissier Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Na pewno warto zjeść taki sorbet w upalne dni Cytuj
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 dzięki za ten przepis! synek doprasza się o sorbet owocowy! zaraz przetestujemy.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.