Kasiulek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Śliwki i jeżyny w syropie Składniki na 4 porcje: * 4 duże śliwki * 300 g jeżyn * 4 gałązki rozmarynu * 2 cytryny * 100 g cukru pudru * 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Cukier wsyp do rondla, wlej szklankę zimnej wody i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszająć do momentu rozpuszczenia cukru. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut aby zredukować objętość syropu. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Przepłum owoce i gałązki rozmarynu. Osusz je. Śliwki przetnij na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Do syropu włóż rozmaryn i śliwki. Zmniejsz trochę płomień i podgrzewaj przez około 10 minut. Gdy śliwki już zmiękną doda jeżyny i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty bardzo delikatnie mieszając. Owoce podawaj nieco przestudzone z syropem na gałązkach rozmarynu. Smacznego!! Rada: Zamiast śliwek wkładamy morele lub nektarynki, a rozmaryn zastępujemy lawendą. Owoce podajemy z lodami waniliowymi lub jogurtem. Przygotowanie: 30 minut, porcja 230 kcal Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.