teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 1 kg. fileta zielonych śledzi 2 duże cebule Wymoczyć śledzie ( ja jak są tak lekko zmarznięte to ściągam skórę i dopiero mocze - ni koniecznie) Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą solo i pieprzem dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do graczka że tak powiem na stojąco ZALEWA 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek wszystko mieszam i zalewam śledzie gotuje 8 mni i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 mni i gotowe Oczywiście muszą wystygnąć - SMAKUJĄ TYM CO NI JEDZĄ RYB Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Te zielone śledzie to są zwykłe filety śledziowe solone?Pytam bo zrobię te śledzie w najbliższym czasie :P Cytuj
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Daruniu WITAM CIĘ I CIESZĘ SIE ŻE SPRÓBUJESZ MOICH ŚLEDZIKÓW Tak to jest płat zielonego śledzia one są przeważnie mrożone jak mintaj czy inna ryba, ale jak w rybnym powiesz że chcesz 1kg płata zielonego śledzia to ci poda. CZEKAM NA OPINIE :P Cytuj
Janka Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Myśle że są to płaty śledzi do smażenia(nie solone). Jadłam,ale nigdy sama takich nie robiłam.Teraz sie skuszę. Jak zrobie,powiem jak mi smakowały. :P Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Tereniu ja też spróbuję je zrobić, bardzo ciekawy przepis podałaś i myślę tak samo jak Janka że to są filety z świeżych śledzi. Cytuj
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Tak zgadzam się to są płaty i są nie solone i z żadnej zalewy POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM JEŚLI WPROWADZIŁAM W BŁĄD Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Tereniu nie popełniłaś żadnego błędu, bo jakby miały być solone to byś napisała żeby je wymoczyć. Wybacz, ale u nas też nie widziałam nazwy zielone śledzie i chcąc je zrobić to musiałam się upewnić. Pozdrawiam Cytuj
Janka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Wczoraj zrobiłam . Gotowałam chyba trochę dłużej,bo wyszły mi zbyt miękkie ;) Dodałam również więcej cukru i teraz mają smak podobny do kupnych śledzi. Będą powtórki....ale z minutnikiem w ręce. Cytuj
teresap Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Janko- gratuluje i bardzo się cieszę że spróbowałaś mojego przepisu. Mam nadzieje że smakują skoro będziesz robić powtórkę Pozdrawiam ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Ja też zrobiłam dzisiaj te śledzie...jeszcze są gorące to nie wiem jak smakują,ale na kolację będzie degustacja to wtedy napiszę,czy smakowały i wkleję fotki jakie u mnie wyszły...na spróbowanie zrobiłam z połowy porcji,ale jak będą nam smakowały to zrobię więcej bo mam zamrożone jeszcze ponad kilogram ;) Cytuj
Janka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Smakują,smakują. Tylko ten jeden drobny szczegół-są zbyt miękkie,ale to wyłącznie moja wina. Dziękuje za przepis. ;) Cytuj
teresap Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Cieszę się że śledziki smakują Pamiętajcie o jednym że dopiero po dwóch - trzech dniach są dobre POZDRAWIAM I ŻYCZE SPOKOJNEGO WIECZORU Papapa..;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 Wczoraj tylko posmakowaliśmy tych śledzi i jednoznacznie stwierdzamy,że są bardzo smaczne i będą powtórki. Dziękuję Teresko za fajny przepis ;) Cytuj
Janka Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 Teresko.Śledzie są coraz lepsze. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam serdecznie. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.