Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Tobie Tereska tez zycze wszystkiego dobrego w 2008 r dziekuje za zyczenia i cieplutko pozdrawiam.A sledziki ponakluwalam wykalaczkami bo balam sie ,ze sie rozwina podczas gotowania i bylo wszystko o'k.

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

''grumko" widziałam te śledzie , spróbuje je zrobić , kupując śledzie w sklepie po Kaszubsku to są w pomidorach

Tak się pocieszam że moje to „oryginały” hehe...;p

POZDRAWIAM :D

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

śledzie są pyszne!!!! zrobiłam je na urodziny mojego męża i naszą rocznice ślubu .Wyszły paluszki lizać , a teraz przepisuje przepis dla rodziny bo prosili.Dziękuję Ci Tereniu za kolejny super przepis i Wszyskiego Dobrego dla Ciebie życzy Magdalena

  • 3 tygodnie później...
  • 4 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Składniki

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • 1 kg cebuli
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l oleju
  • Cukier
  • Sól
  • 2 liście laurowe
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Śledzie po kaszubsku - smak i aromat śledzia w cebuli

Etapy przygotowania

Śledzie po kaszubsku - idealne danie na Wigilię!

Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos.

Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszytkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem.

Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Śledzie po kaszubsku gotowe. Można zajadać, trzeba tylko pamiętać, że śledzie po kaszubsku schodzą, jak szalone, więc warto przygotować ich więcej :)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
pół kg śledzi
mały słoik koncentratu pomidorowego
2 cebule
łyżka oleju + 1/3 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego albo sok wyciśnięty z 1 cytryny
łyżeczka cukru
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego rodzynki
 
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Opłukać, osuszyć i pokroić je na mniejsza kawałki.
Cebulę pokroić drobno i smażąc na łyżce oleju zeszklić na patelni.
Dodać koncentrat, ocet winny, cukier, rodzynki, liście laurowe i ziele angielskie i 1/3 szklanki oleju.
Gotować razem 2 minuty i zostawić do ostudzenia.
Sos wymieszać ze śledziami.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.