viola32 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Ja Tobie Tereska tez zycze wszystkiego dobrego w 2008 r dziekuje za zyczenia i cieplutko pozdrawiam.A sledziki ponakluwalam wykalaczkami bo balam sie ,ze sie rozwina podczas gotowania i bylo wszystko o'k. Cytuj
grumko Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 a ja znam inną wersję śledzi po kaszubsku: bez gotowania i koncentratu :D [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
teresap Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 ''grumko" widziałam te śledzie , spróbuje je zrobić , kupując śledzie w sklepie po Kaszubsku to są w pomidorach Tak się pocieszam że moje to „oryginały” hehe...;p POZDRAWIAM :D Cytuj
Magdalena Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 śledzie są pyszne!!!! zrobiłam je na urodziny mojego męża i naszą rocznice ślubu .Wyszły paluszki lizać , a teraz przepisuje przepis dla rodziny bo prosili.Dziękuję Ci Tereniu za kolejny super przepis i Wszyskiego Dobrego dla Ciebie życzy Magdalena Cytuj
teresap Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Magdalenko bardzo się cieszę , że śledzie smakują i to jest największe podziękowanie. Pozdrawiam Cię serdecznie i cało rodzinę :grin: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ale wspaniale wyglądają te śledziki. Wypróbuję i dam znać jak mi poszło :mrgreen: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 Chyba warto przypomnieć te wspaniałe śledzie >>> święta niebawem :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 To są moje ulubione śledzie. Często powracam do tego przepisu. Pozdrawiam autorkę. :biggrin: Cytuj
teresap Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Witam Wszystkich Ja terz Świąt nie wyobrarzam se bez moich ulubionych śledzi POZDRAWIAM Cytuj
Gość deq102 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 Składniki 1 kg śledzi małosolnych 1 kg cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 0,5 l oleju Cukier Sól 2 liście laurowe 8 goździków 8 ziaren ziela angielskiego Śledzie po kaszubsku - smak i aromat śledzia w cebuli Etapy przygotowania Śledzie po kaszubsku - idealne danie na Wigilię! Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos. Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszytkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno. Śledzie po kaszubsku gotowe. Można zajadać, trzeba tylko pamiętać, że śledzie po kaszubsku schodzą, jak szalone, więc warto przygotować ich więcej :) Cytuj
qca Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 pół kg śledzi mały słoik koncentratu pomidorowego 2 cebule łyżka oleju + 1/3 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego albo sok wyciśnięty z 1 cytryny łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić je na mniejsza kawałki. Cebulę pokroić drobno i smażąc na łyżce oleju zeszklić na patelni. Dodać koncentrat, ocet winny, cukier, rodzynki, liście laurowe i ziele angielskie i 1/3 szklanki oleju. Gotować razem 2 minuty i zostawić do ostudzenia. Sos wymieszać ze śledziami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.