teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Obiecałam nową roladę to podaje Mószę napisać że nie doczekała końca urodziń znikła w ciągu ni wiem 2 - godz. Nie bójcie się - róbcie bo warto 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia :P 2 łyżeczki żelatyny - zalać zimną wodo tyle aby dobrze ją przykryć i odstawić WYKONANIE CIASTA Białka ubić z połową cukru i odstawić żółtka ucieramy dokładnie z resztą cukru dodajemy białka ubite i znów dokładnie mieszamy + mąkie z proszkiem Wylewamy na blachę i pieczemy jak biszkopt 15 - 20 mni Po upieczeniu przekładamy na bardzo mokrą ścierkę i przykrywamy drugą wilgotną ścierką ( musi być suchsza niż pierwsza ) NADZIENIE - podaje na dwie rolady 1 litr śmietany kremówki 30% schłodzonej ubić z szczyptą- odrobiną soli śmietanę mamy ubitą to do żelatyny którą wcześniej przygotowaliśmy dodajemy 1 mały cukier waniliowy + 1 łyżki cukru lub 2 łyżki cukru pudru zalewamy to wszystko gotującą się wodą ( tyle żeby to lekko przykryła nie za dużo ) przestudzamy żeby gorące nie było (może być letnie ) Powoli wlewamy do ubitej śmietany ciągle mieszając Ubitą śmietaną smarujemy roladę zostawiając śmietany do dekoracji na wierzch około 1/4 można na brzeg dać pokrojoną w paski galaretkę np. zwijamy i wierz dekorujemy wedle uznania ja dałam śmietanę i pryncese starła UWAGA roladę kroimy na pół i robimy dwie - jeśli by ktoś się bał to niech zrobi 1 będzie trochę grubsza tylko wtedy daje 1/2 litra śmietany można też tą scierkę która była suchsza bardziej namoczyć i dopiero położyć górną połówkę będzie się łatwiej zwijała , można też troche namoczyć rolady , ale tu zalecam ostrożność ROLADA NAPRAWDĘ JEST PROSTA ALE BARDZO SMACZNA Czekam na zdjęcia opinie i pytania Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Mi nigy rolady nie wychodzily ,tzn biszkopt chyba za dlugo trzymalam w piekarniku ,bo po upieczeniu nijak niedawal sie zwinac sie lamal :P .Ale Twoja rolada zacheca do upieczenia..moze wkrotce sprobuje... No tak, ale nie podalas czasu pieczenia ,bo mi znow nie wyjdzie... :mrgreen: Cytuj
aneta-07 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Coś zamieszałam, chciałam tylko zapytać, czy z Twojego przepisu wychodzą dwie rolady, bo napisałaś aby biszkopt przekroić na pół? Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 mam pytanie - do czego dodajesz tej gotującej wody - do śmietany czy do żelatyny? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic i ile? Zainteresowała mnie ta rolada i planuję ją zrobic w najbliższym czasie. pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj
teresap Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 WITAM WSZYSTKICH ODPOWIADAM - TAK Z TEGO BISZKOPTU JAK SIĘ PRZETNIE NA PÓŁ WYCHODZĄ 2 ROLADY i wtedy smarujemy śmietaną od środka - BISZKOPT JA PIEKĘ 15- 20 MNI pieczemy go jak normalny biszkopt - WODĘ GOTUJĄCĄ DODAJE DO ŻELATYNY CAŁY CZAS MIESZAM AŻ WYSTYGNIE NIE ZA DUŻO tyle żeby swobodnie wymieszać , a gdy by był tu problem z rozpuszczeniem, to żelatynę włożyć do drugiego garczka z gotującą się wodą-BO JAK ZALEJEMY ŻELATYNĘ WCZEŚNIEJ ZIMNĄ WODĄ TO ONA NAPĘCZNIEJE I TRZEBA JĄ ROZPUŚCIĆ, PRZESTUDZIĆ I POWOLI WLAĆ DO BITEJ ŚMIETANY CAŁY CZAS MIESZAJĄC ŻEBY RÓWNO SIĘ ROZPROWADZIŁA NAPRAWDE NIE JEST TO SKOMPLIKOWANE - ŚMIAŁO jest też szybka i łatwa CZEKAM NA ZDJĘCIA OPINIE LUB PYTANIA POZDRAWJAM PRZEPIS NAPISAŁAM JESZCZE RAZ MAM NADZIEJE ŻE DOKŁADNIEJ Cytuj
teresap Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 A ja na niedziele znów zrobiłam moją szybką roladę tz. dwie rolady . Daje zdjęcie – tylko śmietany miałam mało , ale i tak poszła POZDRAWIAM Cytuj
apsik Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Twoje rolady wyglądają przepysznie,chyba nie pozostaje nic tylko zrobić. Cytuj
teresap Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Popieram Elu i czekam na opinie " fachowca" Cytuj
teresap Opublikowano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Moje Panie , moja sąsiadka stwierdziła tak, cytat " wyglonda że trzeba dużych umiejętności żeby ją zrobić a tak łatwo ją zrobić" NO CZEKAM NA ODWARZNYCH ................................... . POZDRAWIAM Cytuj
Gość olcia18op Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 a ja robiłam i powiem wam, że nawet ok tylko że biszkopt nie jest taki jaki powinien.... jakiś taki hmm dziwny sie zrobił jak na mokra ściereczke położyłam.... pozatym jest bardzo dobra Cytuj
teresap Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 a ja robiłam i powiem wam, że nawet ok tylko że biszkopt nie jest taki jaki powinien.... jakiś taki hmm dziwny sie zrobił jak na mokra ściereczke położyłam.... pozatym jest bardzo dobra Nie wiem co z biszkoptem jest nie tak ...???Jeśli jest suchy to trzeba bardziej zwilżyć to się robi biszkopt pulchniejszy Napiszę jeszcze że każdy biszkopt można zwinąć w roladę , tylko konieczna jest mokra ścierka żeby można było uformować roladkę POZDRAWIAM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.