slodziuutkaa Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Przepis pochodzi z ksiażki Bożeny Żak- Cyran "Odnowa na talerzu" SKŁADNIKI: kapusta biała przygotowana tak jak na gołąbki 1 szklanka soczewicy zielonej 1 szklanka kaszy jęczmiennej 30 dag pieczarek 2 cebule olej sól, pieprz 1 średni por zielona pietruszka tymianek PRZYGOTOWANIE: Soczewicę ugotować i zmielić razem z przesmażoną cebulą, porem i pieczarkami. Wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną. Dodać posiekaną zielona pietruszkę i przyprawy ( uwazajcie na tymianek ). Zawijać w liście kapusty i dusić, aż kapusta będzie miękka. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym lub cebulowym Cytuj
Klamerka Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zrobiłam troszkę podobne gołąbki ostatnio. Bardzo smaczne! Moje zmiany to: - dałam ryż zamiast kaszy jęczmiennej - dołożyłam marchewkę i czosnek (też przesmażone) do pora i cebuli - nie zrobiłam sosu tylko coś a'la jarzynkę (drobno posiekaną cebulę lekko zeszkliłam, dodałam do niej sparzone, rozdrobnione pomidory i trochę koncentratu pomidorowego; wszystko przyprawiłam, i już :grin: ) A tak to wyglądało: Cytuj
Kaliope Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Klamerko, moje uszanowanie :grin: Zdjęcie bardzo apetyczne. Przepis również ciekawy, trzeba będzie wypróbować w najbliższym czasie. Cytuj
Klamerka Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Kaliope dziękuję! :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.