ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 25 dag ryżu 1/2 l wody 6 dag tłuszczu 2 dag grzybków suszonych 40 dag jarzyn - marchwi, pietruszki, selera, kapusty włoskiej, pora lub cebuli 3 dag koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 dag masła 2 dag bułki tartej Grzyby suszone opłukać i ugotować, osaczyć, drobno posiekać. Ugotować ryz na sypko zastępując część wody wywarem z grzybów. Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem tłuszczu. Gdy jarzyny będą miękkie, wymieszać z ryżem, z grzybami i z koncentratem, posypać siekaną zieloną pietruszką. Uformować na półmisku i polać masłem z zrumienioną bułką tartą. 1 Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Brzmi wspaniale, w weekend przekonam sie, czy rowniez tak smakuje :P Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Juz po degustacji, dokonałam drobnych zmian w przepisie i zaluje. Wykorzystalam mrozone warzywa i nie gotowałam ich na wodzie, lecz dusiłam z ugotowanym ryzem podlewajac woda z suszonych grzybów. Ryz troche sciemniał przez to potrawa wygaldala nieciekawie. W smaku jednak jest znakomita :eek: Polecam ! Nastepnym razem zrobie zgodnie z Twoim przepisem Ino. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Słodziuutkaa ucieszyłam się że potrawa smakowała i powoli będę podawała inne przepisy. Pozdrawiam Cytuj
Klucha Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ja mam zawsze problem z risotto, ryż albo wychodzi za twardy albo za bardzo mi się rozgotuje ;) Muszę znaleźć na to system. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.