ina12 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 45 dag mąki 2 dag drozdży 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, żółtka, pokrojoną na kawałki margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wykrawać ciasteczka maczając w pozostałym białku i cukrze. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180*C. Cytuj
apsik Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Halinko mam ochotę na Twoje ciasteczka,mam pytanie czy trzeba je robić grube i czy po upieczeniu tak fajnie się rozwarstwiają. Bardzo apetycznie wyglądają. :P Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Eluniu one takie są rozwarstwione, mają warstwę tą górną trochę większą, a dolna jest mniejsza po upieczeniu i tak to wygląda. Robić je trzeba trochę grubsze, ja piekę je nie całe 25 minut. Nie chcę się chwalić, ale są bardzo pyszne dla nas. Cytuj
apsik Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Halinko ja jestem pewna ,że są pyszne jak wszystkie Twoje przepisy które robiłam. Jutro postaram się upiec ,zrobię synom niespodziankę. Cytuj
figiel Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam ! Pani Halinko , są to ciastka ,których smak pamiętam z dziciństwa :roll: ..... a nie miałam tego przepisu . Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Dorotko my wszyscy zwracamy się do siebie na Ty i proszę o tym pamiętać. Jak dobrze że jest to ten sam przepis i ciastka te utrzymują długo świeżość. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam! Mam pytanie ,czy do ciasta nie daje sie nic cukru ? ....tylko do posypania na wierzchu? Nie wiem ,jak będzie z drożdżami ,czy "ruszą" bez cukru ? Pozdrawiam ! ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Dorotko do ciasta cukru się nie dodaje. Ciastka rosną podczas pieczenia i tylko wierzch się macza w białku i w cukrze. Pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 ciastka przepyszne na pewno powtórzę a Roksana z koleżanką wykrawały ile przy tym miały uciechy. polecam i oczywiście brawa dla autorki Cytuj
figiel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 I jeszcze ja dołączam do grona smakoszy ciasteczek .To są te ciastka !!! Jakie pyszne .Ja trochę bardziej przypiekam ,bo takie lubimy. Nie miałam foremek ,bo pożyczyłam kuzynce do pierników. Akurat w trakcie pieczenia przyszła koleżanka z córką, tej małej tak smakowały ciastka ,że musiałam dac przepis. Dziękuję Halinko za odnaleziony przepis.Pozdrawiam ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Justynko i Dorotko dziękuję serdecznie za wypróbowanie, wiadomość i ocenę. Ucieszyłam się znowóż, bo jedynie tylko utworzony smaczny sprawia mi radość. Najważniejsze że dzieci uciechę miały i im smakowały. Pozdrowienia dla mam i dzieci. Cytuj
apsik Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Halinko ja też przyłanczam się do pochwał,ciastka pierwsza klasa,szybie ,niedrogie i BARDZO,BARDZO SMACZNE. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Eluniu dziękuję i pozdrawiam Ciebie wraz z całą rodzinką. Cytuj
minia51 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ciasteczka pyszne. Zjedzone na tzw. pniu.Już mam zamówienie u synów na następne. Pierwsze ciut przypaliłam i za cienko rozwałkowałam. ciastka znikły na ciepło Następne będą już ok Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi