renee Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 6 bułek z dnia poprzedniego pokroić w małe kostki, zalać 1/2 l mleka i zostawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić drobno 2 cebule oraz 1/8 kg słoniny. Cebulę ze słoniną usmażyć na patelni. 1/4 kg gotowanej szynki i 2 wiązki zielonej pietruszki drobno pokrojonych oraz usmażoną słoninę z cebulą dodać do bułek (wymoczonych w mleku). Dokładnie wymieszać. Dodać 2 jajka, sól, biały pieprzi utartą gałkę muszkatałową i wszystko wyrobić w jedno elastyczne (sperężyste) ciasto. Zwilżonymi rękoma formowaćkluski i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. p.s. Można podawać z gulaszem lub sosem. Albo pokrojone kluski w kostki zapiec z jajkiem. :D SMACZNEGO!!!! Cytuj
renee Opublikowano 12 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Zapomniałam o jednym. Bułki mają być zalane gorącym mlekiem. Cytuj
Bahus Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 To "sprężyste" ciasto bez mąki to pewnie nie wyjdzie Bahus Cytuj
Gość dorek Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 ja znam troszke inny przepis na knedle i wedlug mnie mniej skomplikowany,robie je bardzo czesto .skladniki .400g pokrojonej w kostke i wysuszonej bulki .4 jajka .2 szkl mleka zimnego pokrojona ziel pietrucha( duzy peczek ) :sol pieprz .w duzej misce roztrzepac jajka z mlekiem dodac pietruche sol i pieprz,wsypac bulke i dobrze wymieszac,zostawic na okolo 10 min.nastepnie jeszcze raz wyrobic reka i formowac knedle.wkladac do osolonej gotujacej wody i gotowac pod przykryciem okolo 15 min, sa naprawde smaczne. Cytuj
uretan Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 To "sprężyste" ciasto bez mąki to pewnie nie wyjdzie Bahus Powinno wyjść. Czesi w podobny sposób robią knedle bułczano-wątrobiane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi