ina12 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 60 dag selerów 15- 20 dag zielonego groszku konserwowego 20 - 25 dag brukselki sól Sos 3 dag mąki 3 dag masła 1/8 l mleka 15 dag śmietany 2 żółtka 3 dag utartego sera 2 dag masła do formy 1 dag tartej bułki Oczyszczone i opłukane selery ugotować w osolonej wodzie. Brukselkę opłukać włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Jarzyny odcedzić. Duże selery pokrajać w grube krążki, mniejsze przekroić na pół, środki wydrążyć, nałożyć brukselkę i groszek konserwowy ( lub świeży - uprzednio ugotowany). Pólmisek do zapiekania posmarować masłem, ułożyć selery, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem oraz tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Potrawa może być podawana jako przystawka lub wykwintne danie kolacyjne. Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić sos beszamelowy to podam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.