grumko Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Jaskółcze gniazda Mimo tego, że mieliśmy gruby kawałek schabu nie udało mi się go rozbić tak mocno, aby można go było zwinąć w rulon. Spięliśmy go więc metalowymi szpadkami. Potrawa bardzo smaczna, a powstały sosik palce lizać. Serwowaliśmy te jaskółcze gniazda z puree z ziemniaków i marchewki + sałata. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Jaja w roli głównej" SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo, 4 kotlety wieprzowe bez kości, 4 cienkie plasterki tłustej szynki, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny, 1 - 2 łyżki mąki, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, pół szklanki bulionu, sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Mięso rozbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, i natką pietruszki. Na każdym kotlecie ułożyć plasterki szynki i obrane jajo, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, obtaczać w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, skropić bulionem, dusić na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Podawać z frytkami lub kluskami francuskimi i surówkami. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.