teresap Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 1/2 kg sera białego półtłustego 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 4 jajka 5 łyżek śmietany 18 % 6 łyżek cukru 1/2 cukru waniliowego 1 łyżka rumu Stawiamy na palnik mały graczek i nagrzewamy tłuszcz jak do pączków, ja tu też daje trochę rumu 1 łyżkę Jajka roztrzepać z cukrem dodać ser przepuszczony przez praskie do ziemniaków lub zmielić , i reszta składników Ciasto wychodzi ścisłe Zaraz po zrobieniu małą łyżeczką kładziemy nie za duże partie ciasta czyli pączki Smażymy jak pączki najlepiej na małym palniku na gazówce Dekoracja dowolna - pączki same w sobie już są słodkie Gotowe i smaczne Dobre są też i na drugi dzień PRZEPIS NA PĄCZKI NIŻEJ ZE ZDJĘCIEM :eek: Cytuj
figiel Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam ! Tereniu te pączki są pyszne. Mam podobny przepis ,tylko z serków homogenizowanych: 2 serki , 3 jajka , 1,5 szkl. mąki , 1 łyżeczka proszku. Twoje mają wiecej dodatków , więc są napewno smaczne . Polecam ,bo szybko się je robi .....szybko znikają .Do popołudniowej kawki w sam raz. Pozdrawiam :roll: Cytuj
beatrix Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 teresap,smazysz je w garnku w pełnym oleju czy wystarczy podpiec na patelni w wiekszej ilości oleju? bardzo ciekawe te pączusie,warte wyprobowania.... :roll: pozdrawiam! Cytuj
beatrix Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 oj przepraszam bardzo,nie doczytałam :roll: ty przecież napisalaś jak je piec..... :grin: Cytuj
teresap Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Witaj Beatrix Nic się nie stało, ważne żeby wyszły i smakowały POZDRAWIAM I CZEKAM NA OPINIE :roll: Cytuj
teresap Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 BEATRIX - CO Z TYMI PĄCZUSZKAMI , WYSZŁY CZY ...................................................................? :P :grin: :evil: :razz: Cytuj
teresap Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 No idzie tłusty czwartek może ktoś spróbuje tych pączuszków CZEKAM :-D Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jak zdąże to zrobię dzisiaj :P Już mi ślinka leci na te twoje pączuszki :-D Cytuj
teresap Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Marysiu cieszę się i czekam Cytuj
teresap Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Nie mogę dać nowego tematu , nie wiem czemu , tak jak bym miała zablokowane Pączki są nie wykończone Czym wykańczam : czekolada i maczam w kokosie , lukier lub cukier puder mieszam z cukrem waniliowym – wedle uznania PRZEPIS PIERWSZY 1 kg mąki - ja dałam krupczatki , może być pszenna tortowa 10 żółtek lub 4 jajek i 5 żółtek - roztrzepać 10 dag drożdży 20 dag margaryny - roztopić 2 szk mleka 1/2 -3/4 szk cukru Szczypta soli i 1 dobry kieliszek rumu Ja ciasto robie tak (prawie każde ) Mleko podgrzewam daje sól i 1/2 porcji cukru no i drożdże, wymieszam aż drożdże się rozpuszczą i wlewam do miski , przysypuje to mąko (cały kg ) Jajka roztrzepuje z resztą cukru i wlewam na mąkę. Przykryć ścierko i czekać aż ciasto popęka . Wyrabiam dobrze ciasto i daje rozpuszczono margarynę , wyrabiam i zostawiam na kocu przykryte Jak wyrośnie jeszcze raz krótko zarabiam i czekam do ponownego wyrośnięcia GOTOWE Oczywiście trzeba zrobić pączki i usmażyć na tłuszczu ,ja tu też daje 1 kieliszek rumu TU DRUGI PRZEPIS – uwierzcie na słowo ale są dobre i długo trzymają świeżość Trochę trudno się robi , ja smaruje ręce tłuszczem tzn. margaryno Posmarowano ręką biorę trochę ciasta , nakładam marmoladę sklejam i układam na ścierce do wyrośnięcia Uwaga 1 kg mąki +- 1/2 – 1 kg ziemniaków ugotowanych z solą tak jak do obiadu i zmielonych w maszynce 10 dag drożdży 1/2 szk cukru 1/2 kostki margaryny roztopionej 5 jaj 1 kieliszek rumu ROBIMY TAK JAK WYŻEJ PĄCZKI –ziemniaki dajemy na dno , drożdże ,mąka jajka Itak dalej Uwierzcie są dobre , liczę że ktoś spróbuje Cytuj
lamie Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Tereniu nie znamy się co prawda osobiście ale od jakiegoś czasu wykorzystuję Twoje przepisy i muszę Ci powiedzieć że masz rewelacyjbe pomysły. Te pączki które dziś wkleiłaś wyglądają przecudnie... Muszę spróować ale niestety nie dziś. Pozdrawiam serdecznie - "Fanka Twoich wypieków" :grin: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Niestety nie zdążyłam wczoraj zrobić tych pysznych pączków:( Ale na pewno zrobie nie długo do kawki;) pozdrawiam :grin: Cytuj
teresap Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 LAMIE -Nie wiem co mam napisać po prostu mie zawstydzasz , dziękuje Ci za tak „wielkie’’ słowa POZDRAWIAM CIĘ BARDZO I ZAPRASZAM NA TAK ZWANĄ KAWE OBIECUJE ŻE ZNAJDZIE SIĘ COŚ DO KAWY JESZCZE RAZ DZIĘKUJE MARYSIU nic się nie stało , będę czekać na opinie , a tym razem wpadnij z LAMIĄ na kawę Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Oooo jak miło ;) Dziękuję za zaproszenie :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi