grumko Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Polędwiczka w bazylii i szynce parmeńskiej Przepis pochodzi ze strony: [LINK NIEAKTUALNY] SKŁADNIKI: 1 większa polędwiczka wieprzowa, 4 plastry szynki parmeńskiej, świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml bulionu tymiankowo - bazylikowego (kostka Knorr), 100 ml śmietany (Cremefine do gotowania), mąka SPOSÓB WYKONANIA: Polędwiczkę myjemy i kroimy na cztery części. Każdą lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Świeżą bazylię miksujemy z łyżeczką oliwy z oliwek. Nacieramy każdy kawałek polędwiczki bazylią. Odstawiamy na parę minut. Następnie każdy kawałek polędwiczki zawijamy w szynkę parmeńską. Na talerzyk wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej suszone oregano i bazylię. Mieszamy. W tak przygotowanej mące obtaczamy delikatnie każdy kawałek polędwiczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy nasze polędwiczki. Obsmażamy dokładnie z każdej strony po parę minut. Gdy polędwiczki będą obsmażone przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Teraz przygotujemy sos. Na patelnię, na której obsmażaliśmy mięso wlewamy wino. Redukujemy je przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion tymiankowo - bazyliowy. A na końcu dodajemy śmietanę z odrobiną mąki (aby lekko sos zagęścić). Dusimy chwilę wszystkie składniki razem, aż się połączą w jednolitą masę. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Następnie zalewamy tak przygotowanym sosem nasze polędwiczki i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!! Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 grumko!! Ty znowu kusisz!!! :eek: i jak tu mozna dbac o linię?! :eek: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.