grumko Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Pasta z soczewicy Została nam soczewica z gotowania zupy i żeby ją wykorzystać zjedliśmy pastę, która okazała się strzałem w dziesiątkę, bo jest przepyszna!! Przepis pochodzi ze strony: [LINK NIEAKTUALNY] SKŁADNIKI: 1 szklanka zielonej soczewicy, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 3 - 6 ząbków czosnku, 6 łyżek oleju roślinnego, łyżka sosu sojowego, pieprz, bazylia, tymianek. SPOSÓB WYKONANIA: Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy. Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów. Smacznego!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Dzieki Andrzeju za podanie tego przepisu. Kupiłam ostatnio soczewicę i zabrakło mi inspiracji. Wypróbujemy do kanapek, pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 Skusiłam się na tę pastę 🙂 Na początek zrobiłam ją z połowy składników, bo nie wiedziałam, czy nam zasmakuje, ale wyszła pycha i bardzo szybko zniknęła :grin: Dzięki Grumko za fajny przepis (hop hop gdzie jesteś ;-)), pozdrawiam i polecam 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.