figiel Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Często zdarza sie ,że zostają nam białka ,a nie wiemy jak je wykorzystać .Oto przepis na makowiec z samych białek.Przepis dostałam od koleżanki.Piekę go zawsze ,kiedy mi zostają białka ,np. przy pieczeniu faworków lub pączków :eek: 20 dkg. tłuszczu-roztopionego 1 szkl. suchego maku 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. bakali-orzechy ,migdały,rodzynki (co kto ma) olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku białka z 6 jaj wyk : białka ubić na sztywno z cukrem ,dodać po kolei wszystkie składniki .Na końcu roztopioną ,wystudzoną margarynę ,delikatnie wymieszać.Wylać na małą blachę ,lub keksówkę ,piec na złoty kolor ok ,40 minut. Można posmarować wierzch dżemem z czarnej porzeczki i oblać czekoladą . Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Polecam to ciasto, jest wypróbowane, ja posiadam trochę inny przepis który też podałam. Dorotki makowiec jest bardziej urozmaicony i napewno przez to jest bardziej smaczniejszy. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam ! Dziękuję za reklamę :eek: :P .Wypowiedż ze strony takiego autorytetu kulinarnego, napewno Was zachęci do próby :eek: .Pozdrawiam . Cytuj
ala291 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 figiel, powiedz prosze, czy mak ma byc naprwade suchy? prosto z torebki? nie moczyc nie mielic, nic,nic?? bo przepis widzę super...szybkie ciasto :eek: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Alu odpowiadam za Dorotkę, mak ma być naprawdę suchy. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Zostały mi białka od chruścików , wykorzystałam do makowca .Tym razem bez bakalii .Polecam - jest szybki i dobry. Cytuj
apsik Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Dorotko ja także piekłam ten placek-w moim zeszycie nazywa się piegus. Żeby był wilgotny to daję ze 3 łyżki jabłek smażonych-polecam i pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
figiel Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Witaj Elu !!...dopiero zauwazyłam Twoj komentarz :( ......nazwa piegus chyba najodpowiedniejsza do tego ciasta :) ...nastepnym razem spróbuję jak radzisz z jabłkami . Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłej niedzieli !! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi