Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Często zdarza sie ,że zostają nam białka ,a nie wiemy jak je wykorzystać .Oto przepis na makowiec z samych białek.Przepis dostałam od koleżanki.Piekę go zawsze ,kiedy mi zostają białka ,np. przy pieczeniu faworków lub pączków :eek: 20 dkg. tłuszczu-roztopionego 1 szkl. suchego maku 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. bakali-orzechy ,migdały,rodzynki (co kto ma) olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku białka z 6 jaj wyk : białka ubić na sztywno z cukrem ,dodać po kolei wszystkie składniki .Na końcu roztopioną ,wystudzoną margarynę ,delikatnie wymieszać.Wylać na małą blachę ,lub keksówkę ,piec na złoty kolor ok ,40 minut. Można posmarować wierzch dżemem z czarnej porzeczki i oblać czekoladą .

Opublikowano

Polecam to ciasto, jest wypróbowane, ja posiadam trochę inny przepis który też podałam. Dorotki makowiec jest bardziej urozmaicony i napewno przez to jest bardziej smaczniejszy. Pozdrawiam

  • 2 lata później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj Elu !!...dopiero zauwazyłam Twoj komentarz :( ......nazwa piegus chyba najodpowiedniejsza do tego ciasta :) ...nastepnym razem spróbuję jak radzisz z jabłkami . Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłej niedzieli !!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.