ina12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego 10 łyżek cukru 10 dag tłuszczu, może być margaryna, smalec lub olej jajo i żółtko 1/2 paczuszki przypraw do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz do blachy Miód zagotować i wrzącym zaparzyć przesianą mąkę, siekać nożem a po przestygnięciu dodać przyprawy do piernika, cukier, tłuszcz i sodę, wbić całe jajo i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 - 1 cm, wycinać szklanką lub kieliszkiem pierniczki, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek pierniczka smarować żółtkiem. Uwaga tylko środek nie cały wierzch. Piec ok. 10 - 15 minut w temp. 200*C - 220*C. Cytuj
mac51 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Dlaczego smarować tylko środek :eek: :eek: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Maćku będzie uwidoczniony środek przez posmarowanie żółtkiem i to jest cały efekt całusków i dlatego taka nazwa tych pierniczków. Mój przepis ma już 16 lat. Wytłumaczyłabym Tobie w inny sposób, ale muszę zachować powagę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
mamalu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Iniu a duzo czasu zajmuja te pierniczki? (wiesz dwoje malych dzieci)jak dla mnie nie moze byc zbyt pracochlonne.I czy latwo walkuje sie te ciasto?czy sie kleji do walka. Danusia Cytuj
mac51 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Wytłumaczyłabym Tobie w inny sposób, ale muszę zachować powagę. Rozumiem Halinko i dziekuję :eek: :P :-D Również pozdrawiam :eek: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Danusiu one nie są pracochłonne, ciasto wałkuje się dobrze i nie mają się prawa przylepiać do wałka. Jeżeli takie coś by się kiedyś Tobie przytrafiło przy innym cieście to weź na rękę trochę mąki i przetrzyj po wałku. Pozdrawiam Cytuj
mamalu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Halinko dziekuje za odpowiedz jak upieke to Tobie napisze jakie wyszly. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.