Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego 10 łyżek cukru 10 dag tłuszczu, może być margaryna, smalec lub olej jajo i żółtko 1/2 paczuszki przypraw do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz do blachy Miód zagotować i wrzącym zaparzyć przesianą mąkę, siekać nożem a po przestygnięciu dodać przyprawy do piernika, cukier, tłuszcz i sodę, wbić całe jajo i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 - 1 cm, wycinać szklanką lub kieliszkiem pierniczki, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek pierniczka smarować żółtkiem. Uwaga tylko środek nie cały wierzch. Piec ok. 10 - 15 minut w temp. 200*C - 220*C.

Opublikowano

Maćku będzie uwidoczniony środek przez posmarowanie żółtkiem i to jest cały efekt całusków i dlatego taka nazwa tych pierniczków. Mój przepis ma już 16 lat. Wytłumaczyłabym Tobie w inny sposób, ale muszę zachować powagę. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Iniu a duzo czasu zajmuja te pierniczki? (wiesz dwoje malych dzieci)jak dla mnie nie moze byc zbyt pracochlonne.I czy latwo walkuje sie te ciasto?czy sie kleji do walka. Danusia

Opublikowano

Wytłumaczyłabym Tobie w inny sposób, ale muszę zachować powagę.

Rozumiem Halinko i dziekuję :eek: :P :-D

Również pozdrawiam :eek:

Opublikowano

Danusiu one nie są pracochłonne, ciasto wałkuje się dobrze i nie mają się prawa przylepiać do wałka. Jeżeli takie coś by się kiedyś Tobie przytrafiło przy innym cieście to weź na rękę trochę mąki i przetrzyj po wałku. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.