Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

40 dag mąki 2 jaja 5 dag masła około 1/2 litra mleka 2 dag drożdży 5 dag cukru 1 łyżka cukru 15 dag marmolady 20 dag tłuszczu do smażenia cukier waniliowy Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, następnie dodać 1/2 szklanki letniego mleka z przepisu i rozmieszać, zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki, dodać całe jajka utarte z cukrem i ciepłe mleko, trzeba zważać dolewając mleko stopniowo. Wyrobić ciasto dokładnie wybijając, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodać stopione przestudzone masło, nadal wybijając. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na 1/2 cm grubości, wycinać szklanką krążki, nałożyć marmoladę, dwa krążki zlepiać brzegi i smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron. Podawać gorące posypane cukrem waniliowym. Ciasto trzeba z obydwóch stron podsypać mąką, jest luźnej konsystencji, trzeba zważać bo bardzo szybko się rumieni. Dodałam marmolady z słoika o smaku róży, wspaniały smak. Jutro dodam zdjęcie, jest zrobione tylko jeszcze nie zdążyłam nauczyć się wgrywać. Przepraszam z przyzwyczajenia pomyliłam się i źle dodałam przepis. Bardzo proszę o przeniesienie go i dziękuję.

post-2336-1195557671_thumb.jpg

post-2336-1195557703_thumb.jpg

Opublikowano

O ....chyba znowu przytyję ale muszę jutro usmażyć,akurat zostało mi sera. :eek: Halinko-czy po złożeniu krążków już nie zostawia się do wyrośnięcia? Dużo wychodzi z tej porcji?Bo może zrobię z polowy ?

Opublikowano

Basiu po złożeniu krażków nie zostawia się do wyrośnięcia. Ja nie liczyłam ale około 20. Najsmaczniejsze są na ciepło podane. Daovay zapraszam, bardzo chętnie Cię przyjmę. Jeszcze podam wam inny przepis nie na drożdżach i też smażone na patelni.

Opublikowano

Ineczko,dziękuję Ci kochana,te Twoje przepisy można w ciemno wykorzystywać,i kiedy nie wiem co upichcić,zaglądam tu co znowu Ina wrzuciła...i już mam pomysł na pyszności,które wszystkim bardzo smakują ,całusy

Opublikowano

Nie bójcie się bo ciasto drożdżowe nie jest aż tak dużo kaloryczne. Batirek cieszy mnie to bardzo że masz o mnie takie dobre zdanie. Niektóre przepisy podaję z pożółkłej książki, myślę powrócić do przepisów podanych wcześniej, zrobić ciasta powtórnie i pododawać zdjęcia. Zrobię stopniowo to po Nowym Roku. Jestem zadowolona jak inne osoby podają niektóre przepisy takie same które ja posiadam i jest ten plus że nie muszę wypróbować bo mamy pewność że są udane. Uściski i ucałowania.

Opublikowano

A ja myślę że to będzie kolejny hit Halinki,wspaniale że mamy Halinkę i następny dobry przepis. :roll:

Opublikowano

Ja też się zgadzam ,Halinka jest naszym BRYLANCIKIEM. Twoje przepisy Halinko są super i robiąc pierwszy raz nie trzeba się martwić czy wyjdzie i czy będzie dobre. Dzięki ,że jesteś z nami.

Opublikowano

Haniu bardzo mi miło. Kochane nie chwalcie mnie tak, nie każdemu z moich przepisów wypieki się udały. A ja dziękuję że jesteśmy wszyscy razem jako wspólna rodzina i miło razem współpracujemy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.