AnnaK Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 1 kg mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 10 dkg drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka Mąkę osiać do miski,zrobić dołek,wkruszyć drożdże,zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.Po wyrośnięciu dodać jajka i roztopioną maragarynę.Dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.Bułeczki nadziewać dżemem,świeżymi owocami lub serem. Układać na blasze posypanej mąką.Wstawić do nagrzanego pieca i piec w temp.180st.C ok.30-40min. Cytuj
izka31 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Znalałam dawno temu podobny przepis na bułeczki z kruszonką. Ciasto: 50dk mąki 5 dk drożdży 3 łyżki roztopionej margaryny 1 szkl. mleka 1 jajko 2 zółtka 3 łyżki cukru szczypta soli dzem, marmolada, czekolada lub co kto woli do środka Kruszonka: Łyżka margaryny,cukier i mąka mieszmy w proporcjach aż wyjdą kluseczki Z mleka, drożdzy, cukru i łyżki maki zrobić zaczyn. Wymieszać z resztą składników i odstawić do wyrośniecia. Formowac bułeczki podobnie jak pączki, posypać kruszonką i układac na blasze wysmarowanej margaryna i posypaną mąką. Odstawic jeszcze do wyrosniecia na 15-20 minut. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni. Smacznego. Jak po kilku dniach juz sa nieświeże to odgrzewam na parze Cytuj
tuska Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Robię takie bułeczki,są super tylko że blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Pozdrawiam. Tuska. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.