Bahus Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Schab pieczony po prowansalsku 1 kg schabu bez kości, 20 dag pieczarek, 3 średnie cebule, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki ketchupu, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Po tym czasie oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez 5 min. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Na 10 min przed końcem duszenia dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i wino. Miękkie mięso wyjąć i pokroić na plastry. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać nim mięso. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.