Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ubić pianę z białek z cukrem pudrem, żeby była sztywna i nie wsiąkła w ciasto?? Od razu wsypać cukier, czy później ? Potrzebuję sprawdzoną metodę. Pozdrawiam Ania

Opublikowano

Gdy chcemy ubić białko i osiągnąć efekt puszystości warto dodać do białek trochę "kwaśnego składnika" np. odrobinę soku z cytryny lub octu w ilości 1/8 łyżeczki na białko z jednego jajka. W przypadku gdy ubijamy jajka np. na bezy należy zmienic proporcje 1/8 łyżeczki na dwa białka. "Kwasek" dodajemy w momenci gdy zaobserwujemy że białka robią się puchate.

W przypadku an69 warto wypróbować taki sposób (już kiedyś chyba pisałem o tym na forum):

bierzemy 4 białka *(ilość białek też jest istotna) dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na średniej

przez około 1 minutę, następnie dodajemy "kwasek" i ubijamy przez kolejne 3 minuty i na sam koniec

dodajemy cukier dalej ubijając przez około 15 / 20 sekund i gotowe

*(jeśli ubijamy np. 5 białek pierwszy etap powinien trwać 2 minuty a nie jedną)

Pozwolę sobie jeszcze coś napisać o białkach i o samym ich ubijaniu :roll:

białka (jajka) powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wystawiamy je z lodówki ok. 30 min. wcześniej

dzięki temu osiągniemy większą ilość piany

następna rzecz, która może szokować to fakt że białka z jajek starszych ubijają się lepiej niż białka z jaj świeżych

dzieje się tak dzięki procesom chemicznym zachodzących w trakcie starzenie się jaj

białka bardzo dobrze ubiją się w *miedzianej misce (zachodzi wtedy korzystna reakcja chemiczna pomiędzy

miedzią i białkami) i możemy otrzymać do blisko 1/3 piany więcej. Jest nawet takie powiedzenie (którego teraz

nie mogę dokładnie przytoczyć ale ogólny sens jest taki: nie warto trudzić się ubijając ręcznie białka chyba że

mamy miedzianą miskę)

*miedziane naczynia mają to do siebie że "reagują z potrawą" dlatego też po ubiciu białek od razu je przekładamy do innego naczynia tudzież od razu je wykorzystujemy. Prawdę mówiąc ubite białka powinniśmy

wykorzystać chwilę po ubiciu gdyż z powstałej piany po pewnym czasie oddzieli się woda i nic już z nimi nie zrobimy

ps. naczynia miedziane (choć dosyć drogie) oraz aluminiowe nie są obecnie postrzegane jako "najzdrowsze utensylia" w naszej kuchni ale to już temat który był na forum poruszany

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, szykuje się do pysznej szarlotki z tą piana i bezami. Jak zrobię , to podzielę się przepisem. Jeszcze raz dzięki, DeLarge-bardzo ciekawe i przydatne info. Ania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.