kofik Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Poradzczie jak ukisić takie buraki na barszczyk na wigilie. Tyle to wiem, ze kroi się buraki zalewa woda z sola(przegotowana ciepłą czy zimną?; i ile tej soli?) i daję sie na wierzch bułkę razową(albo piętkę ze zwykłego chleba). A czy można dodać czosnek i czy trzeba trzymać w cieplym pomieszczeniu czy raczrej na zimno? Będe wdzięczna za Wasze fachowe porady. Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 1 kg buraków 2 l wody 5 dag chleba razowego Buraki obrane pokroić cieńko w plastry, włożyć do słoja szklannego lub garnka kamiennego. Zalać przegotowaną ciepłą wodą. Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć pokłutym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlać do butelek, szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Cytuj
kofik Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Ino, dziękuję Ci bardzo. A sól, czy nie trzeba? Cytuj
mac51 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Ja do przepisu Iny dodaję parę ząbków czosnku. Solę po ukiszeniu :grin: Nie wiem jak Ina :roll: Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Ja dopiero pod koniec gotowania barszczu dodaję sól, czosnek i cukier. Kofik możesz dodać czosnek tak jak napisał Maciek do kiszenia, to jest jeszcze lepsza porada. Maćku czy Ty też dodajesz trochę cukru do smaku tak jak ja?. Cytuj
viola32 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Mam pytanie jak ponownie zalewamy te same buraki woda to chlebek razowy wymieniamy na nowy? Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Violu nie wymieniamy. Cytuj
ania320 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 :evil: witam ja jak gotuje barszcz wigilijny oprócz boraków dodaje troszkę barszcczu w płynie i parę suszonych grzybkow nie robie na kosci ma byc wigilijny bez mięsa i jest pyszny pozdrawiam:) Cytuj
mac51 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Ja dopiero pod koniec gotowania barszczu dodaję sól, czosnek i cukier. Kofik możesz dodać czosnek tak jak napisał Maciek do kiszenia, to jest jeszcze lepsza porada. Maćku czy Ty też dodajesz trochę cukru do smaku tak jak ja?. Dodaję :evil: Cytuj
Marynka Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja zalewam pokrojone buraki ciepla przegotowana woda ewentualnie dodaje kromke razowego chleba ,nic pozatym.Garnek z burakami musi stac wcieplym miejscu .Jesli juz jest dobrze zakiszony zlewam do butelek lub sloikow zamykam i wstawiam do lodowki na drzwi ,albo wynosze do chlodnej spizarni.W lodowce moze stac bardzo dlugo .Bywalo ze robilam czysty barszczyk w sierpniu z kwasu robionego w grudniu:)Nie sole .Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.