Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to przepis na pierniczki ,które należy zrobić praktycznie miesiąc wcześniej . SKłADNIKI 1 1/2 KG MąKI 3 MAłE PRZYPRAWY PIERNIKOWE 5 żółTEK 1 SZKLANKA MIODU-NAJLEPIEJ PRAWDZIWEGO 1 KOSTKA MASłA LUB DOBREJ MARGARYNY 1 JOGURT 400 G GęSTY-NATURALNY 1 łYżKA PłASKA SODKI 1/2 łYżECZKI AMONIAKU 1 1/2 SZKL CUKRU Do mąki przesianej na stolnicę dodać przyprawę,amoniak i sodkę. Masło,cukier,miód rozpuścić i do ciepłego ale nie gorącego dodać żółtka. Do mąki dodać jogurt i ciepłe rozpuszczone składniki. Zagnieść ciasto ,wałkować i wykrawać ciastka,piec około 1/2 godziny. Jest to duża porcja więc składniki można zmniejszyć.Zabieram się za nie dzisiaj bo one lubią długo czekać na zjedzenie.

Opublikowano

Mario po upieczeniu zostawiam troszkę do zjedzenia a resztę pakuję np.w papierową torbę lub puszkę i chowam...mam swoje miejsce. :P Dzisiaj też robiłam z jednego kilograma mąki-troszkę zmniejszyłam porcję,część dla znajomej a resztę dla siebie. Naprawdę polecam bo robi się bardzo szybko,nie ma ubijania ani ucierania. Bardzo smaczne są ciepłe a po godzinie już robią się twardsze i będą czekać do świąt,wtedy je polukruję i dowolnie ozdobię np.kolorowymi pisakami...mój synek bardzo lubi to robić. Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.