apsik Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Jest to przepis na pierniczki ,które należy zrobić praktycznie miesiąc wcześniej . SKłADNIKI 1 1/2 KG MąKI 3 MAłE PRZYPRAWY PIERNIKOWE 5 żółTEK 1 SZKLANKA MIODU-NAJLEPIEJ PRAWDZIWEGO 1 KOSTKA MASłA LUB DOBREJ MARGARYNY 1 JOGURT 400 G GęSTY-NATURALNY 1 łYżKA PłASKA SODKI 1/2 łYżECZKI AMONIAKU 1 1/2 SZKL CUKRU Do mąki przesianej na stolnicę dodać przyprawę,amoniak i sodkę. Masło,cukier,miód rozpuścić i do ciepłego ale nie gorącego dodać żółtka. Do mąki dodać jogurt i ciepłe rozpuszczone składniki. Zagnieść ciasto ,wałkować i wykrawać ciastka,piec około 1/2 godziny. Jest to duża porcja więc składniki można zmniejszyć.Zabieram się za nie dzisiaj bo one lubią długo czekać na zjedzenie. Cytuj
maria02 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 A gdzie je przechowujesz? U mnie przy małych łakomczuszkach będzie to trudne. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Mario po upieczeniu zostawiam troszkę do zjedzenia a resztę pakuję np.w papierową torbę lub puszkę i chowam...mam swoje miejsce. :P Dzisiaj też robiłam z jednego kilograma mąki-troszkę zmniejszyłam porcję,część dla znajomej a resztę dla siebie. Naprawdę polecam bo robi się bardzo szybko,nie ma ubijania ani ucierania. Bardzo smaczne są ciepłe a po godzinie już robią się twardsze i będą czekać do świąt,wtedy je polukruję i dowolnie ozdobię np.kolorowymi pisakami...mój synek bardzo lubi to robić. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi