andy8 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Szukam przepisów na mięsa wędliny które można zalać galaretą udekorować i postawić na świąteczny stół szukałam w przystawkach ale nic nie znalazłam,ja robię takie najprostsze roladki w trakcie robienia sałatki jarzynowej kupuję szynkę konserwową zawijam do środka łyżkę sałatki układam na owalnym pólmisku dekoruję i zalewam galaretą ;) Cytuj
AnnaK Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Andy,wklepałam przepis na Bejcowaną roladę z kurczaka.Jest w przekąskach na 2 stronie. Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Andy- Aniu możesz zrobić piersi z kurczaka. Ugotuj je z włoszczyzną dodając sól, ja jeszcze dodaję do smaku jarzynkę albo Vegettę. Jak piersi są już dobre i wyjmę je to do rosołu dodaję ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony i chwilę gotuję. Jak ostygną piersi musisz pokroić w plastry, ładnie ułóż na półmisku i zalej galaretą. Galaretę jak się robi to napewno wiesz bo jest przepis na opakowaniu, zrób z dwóch szklanek rosołu, podałam na dwie piersi z kurczaka. Żelatyny użyj troszeczkę więcej aniżeli jest w przepisie na opakowaniu bo ona teraz ma mniejszą moc tężenia. Na plastry jako przybranie połóż owoce n.p. ananas, brzoskwinie albo udekoruj papryką konserwową, plastrami jajka, plasterkami cytryny i to zalej galaretką. Plastry ułóż pojedynczo to napewno wiesz że nie może być jeden na drugim tylko na pierwszym drugi ułóż na 3/4 pierwszego. Możesz zrobić dwa rzędy i tak samo poukładać jak na pierwszym rzędzie. Można zrobić również schab gotowany, karkówkę pieczoną w galarecie. Na mięso pieczone jakbyś się zdecydowała w galarecie to bym musiała podać Tobie jak zrobić. Pozdrawiam Cytuj
rozella Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Można także zrobić klasyczny galart z nózek. Bierzymy ok. 4 stópek do tego kawałek chudego mięsa np. biodrówkę. Gotujemy wszystko to z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego oraz soli. Najepiej ugotować w szybkowarze. Jezeli nie mamy, to w normalnym garnku. Z tym, ze troszkę to trwa. Stopki gotują się bardzo długo. PO ugotowaniu do miękkości przecedzamy wywar. Jeżeli jest go bardzo mało, wówczas nieco uzupełniamy gorąca wodą zagotowujemy w oddzielnym garnku i dosmaczamy. Obieramy mięso i chrząski z kości /chrząski i skórki to urok galartu ze stópek/ . Dodajemy pokrojoną marchewkę dla koloru, oraz odrobinkę posiekanej pietruszki zielonej. Mięso kroimy drobno wrzucamy do wcześniej odcedzonego wywaru i mieszamy. Następnie przelewamy do miseczek . Lub do jednej dużej miski. To juz wg uznania. DO galartu ze stópek nie potrzeba dodawac żelatyny. W stópkach jest jej tak dużo , ze wystarczy do ścięcia sie galartu. To taka ekstremalna wersja galartu nie każdy ją lubi, ze względu na chrząski i skórki. Mozna jednak ugotować, samą biodrówkę i np. golonkę bez skóry. Postępujemy tak samo, włoszczyzna, ziele, sol. Po ugotowaniu obieramy, kroimy drobno, dodajemy marchewkę i troszkę zieleniny czyli pietruszki. Odcedzony wywar dosmaczamy solą, listkiem maggi /lubczyka/, lub maggi w płynie. Dodajemy żelatyny w ilości odpowiedniej do wywaru który mamy. Po zmieszaniu żelatyny dodajemy pokrojone mięso i wylewamy na miskę, czy tez inne naczynia. PO stężeniu kiedy wyjmujemy nasz galart mozna pokroić go na kawałki. Dokładnie tak samo mozemy postąpić z rybą. Jezeli nie chcemy robić ryby na półmisku ozdobionej i w kawałkach, wowczas kroimy drobno zalewamy w filiżankach z dodakiem gotowanego jajka i groszku zielonego. Mamy wowczas taki galarcik rybny. Polecam bardzo smaczny. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja bardzo często robię galard z piersi kurczaka, jednak listek laurowy i ziele angielskie dodaję tak jak wyżej pisałam. Kiedyś jak od razu dodałam do gotowania to miałam wyczuwalny gorzkawy smak. Nie wiem może jestem w błędzie. Do bigosu to dodaję na samym początku bo jest większa ilość składników. Może więcej osób się wypowie na ten temat, bardzo mnie ciekawi w jakim czasie wy dodajecie. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Halinko,Rozello i Aniu bardzo wam dziękuję za wszystkie przepisy,takie zimne nóżki jak podała Rozelka również robię przyprawy zawsze dawałam na początku ale ten przepis Halinki z piersi kurczaka bardzo mnie zaciekawił i wydaje się prosty-jeszcze raz bardzo dziękuję przepisy wędrują do zeszytu. ;) Cytuj
mac51 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Na mięso pieczone jakbyś się zdecydowała w galarecie to bym musiała podać Tobie jak zrobić. Ja jestem ciekawy Halino jak robisz ;) Jeżeli chodzi o listek i ziele,zawsze dodaję na początku..nie jest gorzkie ;) Cytuj
aida Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja ostatnio przygotowywałam schab i piersi kurczaka według przepisu na wędlinę do chleba gotowaną dwa razy po kilka minut i zalewałam galaretą z tym że oczywiście ta zalewa odpada. Jeżeli nie chcesz mieć zastygłych oczek tłuszczu musisz pamiętać aby zalewą wychłodzić zdjąć zestalony tłuszcz z wierzch i na nowo rozpuścić. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja kupuję same piersi i nie zdarzyło mi się żebym miała na galarecie tłuszcz. Zapomniałam napisać że dodaję trochę octu i galaretę mam ładną klarowną. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Maćku do południa dodam w przekąskach cały przepis i w tym przepisie też dodaje się ziele angielskie dopiero pod koniec. Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Aida czy przepisy tych mięs które są na zdjęciach są w dziale przekąski bo jestem ciekawa co to jest takiego żóltego na filecie z kurczaka,wydawało mi się ze plastry z piersi kurczaka wyjdą wąziutkie a te na talerzu są idealne. Halinko szukam już tego przepisu i bardzo dziękuję ;) Cytuj
Pączeek Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Kurcze a jak robicie galaretę ?? do zalania?? :evil: Nigdy nie robiłam a chciałabym zrobić Cytuj
aida Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Nie wiem w jakim dziele jest przepis na szybką wędlinę Halinka pewnie będzie wiedziała bo pamiętam że dużo w tym temacie pisała. To żółte to paski brzoskwini a czerwone to jabłuszko. Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Aida :evil: Czy o to Ci chodziło ? Mięso bez pieczenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.