ina12 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 5 łyżek mąki 4 jajka 2 łyżki cukru sól, szczypta cynamonu około 3/4 szkalnki mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Cukier, żółtka, pół szklanki mleka, cynamon rozmieszać na jednolitą masę i dopiero wsypać mąkę, po czym wyrobić ciasto. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż naleśnikowe, przy użyciu suchej mąki trzeba jeszcze dolać trochę mleka. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, wymieszać. W dość obszernym rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Nalewać ciasto do lejka z niezbyt grubym otworem i lać ciasto do rozgrzanego tłuszczu, kręcąc w czasie lania lejkiem różne nieregularne esy floresy. Wylane ciasto musi swobodnie pływać, a gdy się zrumieni od spodu, za pomocą 2 widelców odwrócić i po dosmażeniu łyżką cedzakową natychmiast wyjąć. Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.