AnnaK Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 40 dkg białego sera w kształcie gomółki 6 łyżek oliwy 1 łyżka kminku 3-4 łyżki grubej soli morskiej czosnek granulowany-ilość wg uznania Z oliwy,kminku,soli i czosnku zrobić pastę i natrzeć nią ser. Posypać po wierzchu solą z kminkiem tak,aby powstała skorupka. Na patelnię o grubym dnie wsypać 1kg soli morskiej i prażyć ją przez ok.20min.Następnie włożyć ser,podgrzewać przez godzinę na małym ogniu aż przeschnie.Ser ostudzić,przełożyć do ażurowej siatki (np po cytrynach). Odwiesić na 3 dni w przewiewne miejsce. Cytuj
Lordi Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 A co myślicie o tym, żeby ten "Wyrób Oscypkopodobny" zrobić tak: - biały ser twarogowy (ewentalnie zsiadłe mleko, lub zwykłe mleko, gdy chcecie mieć coś "superdomowego") - sól - oliwa, najlepiej bazyliowa Ser wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki, czas zależnie od tego ile sera wstawiliśmy. Dodajemy soli według uznania, też trochę oliwy do smaku i kolu, nie dużo. Mieszamy dokładniemożemy jeszcze raz podgrzać, wymieszać. Teraz trzeba umieścić w jakimś pojemnieku. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. Teraz już tylko wędzimy :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 "trochę oliwy do smaku i kolu" co to jest kol ? Pomysł dobry ale myślę ,że smak zupełnie inny.Pozdrawiam. :) Cytuj
Lordi Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 "Koloru", przepraszam za niedopatrzenie. Sam jeszcze tego pomysłu nie testowałem, ale przetestuję, tylko muszę mieć dostęp do wędzarni, a będę miał pewnie dopiero we wrześniu, lub październiku, chyba że coś się zmieni. Jak tylko przetestuję to zamieszczę dokładnie, "co i jak". Może ktoś ma jakis pomysł, jak udoskonalić ten przepis? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.