ina12 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Przepis podaję z wydania " Moja kuchnia" Składniki na 8 porcji: 50 dag karczku bez kości sól, chilli, pieprz, papryka 2 ząbki czosnku Galareta 500 ml bulionu, może być rosołek z drobiu 2 łyżki zelatyny 3 białka sól, ziele angielskie, pieprz 2-3 łyżeczki octu Do dekoracji 10 mini kolb kukurydzy, 2 jajka cytryna 10 dag papryki konserwowej Mięso natrzeć roztartym czosnkiem oraz przyprawami i piec w temp. 160*C przez 1 godz. Jaja ugotować na twardo Upieczoną wieprzowinę ostudzić i schłodzić w lodówce, a następnie pokroić w plastry. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na brzegu, następnie mięso. Ozdobić kukurydzą, papryką i plastrami jajka. Galareta Żelatynę namoczyć w 125 ml zimnej wody, dodać 125 ml gorącego wywaru, wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu. Białka ubić i dodać razem z octem oraz przyprawami do bulionu. Mieszając zagotować. Przecedzić przez zwilżone gęste płótno i ostudzić. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Halinko ten przepis bardzo mi się podoba,myślę że w tym roku uda mi się urozmaicić świąteczny stół-dziękuję za wszystkie przepisy ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Andy ja robiłam już z tego przepisu, mam go przeszło sześć lat. Jak zrobisz to doradzam Tobie, jak ułożysz plasterki cytryny, mięso, plasterki jajka i między plasterki kolby kukurydzy i na końcowych plasterkach jajka pokrojoną paprykę konserwową i wtedy zalać galaretą. Dekorację możesz zrobić według własnego pomysłu. Ja też pewnie zrobię na święta, a na sylwestra zrobię z drobiu i dodam zdjęcia. Ja dodałam ten przepis bo Maciek zapytał jak ja robię i odpowiedziałam że podam w przekąskach. Pozdrawiam i dziękować nie ma za co. Cytuj
mac51 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Dzięki Halinko ;) Na pewno zrobię w tym tgodniu ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Proszę dać znać czy smakowo przypadła do gustu. Cytuj
Janka Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Mam kilka przepisów odłożonych do wypróbowania i ten będzie następny. Często robię mięsa w galarecie i ten przepis bardzo mi przypadł do gustu. W y p r ó b u j ę.. :evil: Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Halinko zrobiłam karkówkę i filet z kurczaka w galarecie na święta,bardzo jestem zadowolona z przepisów,dziękuję za nie i pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 zrobiłam także na wigilię rybę pangę w galarecie tu wstawię zdjęcie może się komuś przyda Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Andy cieszę się że jesteś zadowolona z przepisów, bardzo ładnie potrawy wygladają. Ja też planowałam zrobić ale nie dałam rady. Mięso mam zamrożone, zrobię w późniejszym terminie i dodam zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Dodaję zdjęcia jak wygląda wieprzowina w galarecie, do przepisu też dodałam. Cytuj
grumko Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Ekstra podane: gratulacje Halinko! Cytuj
figiel Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Wykonanie mistrzowskie ,tylko patrzeć i podziwiać !!!!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Andrzejku i Dorotko dziękuję, w miejsce pora zielonego miał być koperek, nigdzie nie dostali kupić. Udekorowałam podobnie bo była fotka przy przepisie. Cytuj
edyta belcik Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Mniam mniam Przepis bardzo ekstra bardzo mi sie podoba musze koniecznie wyprubowac :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.