Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis podaję z wydania " Moja kuchnia" Składniki na 8 porcji: 50 dag karczku bez kości sól, chilli, pieprz, papryka 2 ząbki czosnku Galareta 500 ml bulionu, może być rosołek z drobiu 2 łyżki zelatyny 3 białka sól, ziele angielskie, pieprz 2-3 łyżeczki octu Do dekoracji 10 mini kolb kukurydzy, 2 jajka cytryna 10 dag papryki konserwowej Mięso natrzeć roztartym czosnkiem oraz przyprawami i piec w temp. 160*C przez 1 godz. Jaja ugotować na twardo Upieczoną wieprzowinę ostudzić i schłodzić w lodówce, a następnie pokroić w plastry. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na brzegu, następnie mięso. Ozdobić kukurydzą, papryką i plastrami jajka. Galareta Żelatynę namoczyć w 125 ml zimnej wody, dodać 125 ml gorącego wywaru, wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu. Białka ubić i dodać razem z octem oraz przyprawami do bulionu. Mieszając zagotować. Przecedzić przez zwilżone gęste płótno i ostudzić. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki.

post-2336-1206277676_thumb.jpg

post-2336-1206277743_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko ten przepis bardzo mi się podoba,myślę że w tym roku uda mi się urozmaicić świąteczny stół-dziękuję za wszystkie przepisy ;)

Opublikowano

Andy ja robiłam już z tego przepisu, mam go przeszło sześć lat. Jak zrobisz to doradzam Tobie, jak ułożysz plasterki cytryny, mięso, plasterki jajka i między plasterki kolby kukurydzy i na końcowych plasterkach jajka pokrojoną paprykę konserwową i wtedy zalać galaretą. Dekorację możesz zrobić według własnego pomysłu. Ja też pewnie zrobię na święta, a na sylwestra zrobię z drobiu i dodam zdjęcia. Ja dodałam ten przepis bo Maciek zapytał jak ja robię i odpowiedziałam że podam w przekąskach. Pozdrawiam i dziękować nie ma za co.

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Halinko zrobiłam karkówkę i filet z kurczaka w galarecie na święta,bardzo jestem zadowolona z przepisów,dziękuję za nie i pozdrawiam

post-4386-1198765135_thumb.jpg

Opublikowano

zrobiłam także na wigilię rybę pangę w galarecie tu wstawię zdjęcie może się komuś przyda

post-4386-1198765361_thumb.jpg

Opublikowano

Andy cieszę się że jesteś zadowolona z przepisów, bardzo ładnie potrawy wygladają. Ja też planowałam zrobić ale nie dałam rady. Mięso mam zamrożone, zrobię w późniejszym terminie i dodam zdjęcie. Pozdrawiam

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.