Gość iwonkas14 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 u mojej mamy tak przectawia sie wigillia :P ; biały barszcz z grzybkami groch postna kapusta ziemniaki gołąbki z ryżem i grzybkami pierogi ruskie pierogi z kapusta pierogi z jabłkami rybka filet w panierce karp w galarecie kompot z suszu chleb Cytuj
niuniaczek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 U mnie na wigilii zwykle są Barszcz czerwony Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Karp smażony Karp w galarecie Filet rybny Ryba po gecku Czerwona kapusta na słodko Kapusta z grochem Buraczki z chrzanem Ziemniaki Kompot z suszonych owoców i tak nie da sie wszystkiego spróbować - dobrze, że nie robię sama tylko na zmianę z mamą albo teściową - co roku zmiana Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 U mnie na Wigili będzie : 1.barszcz z uszkami 2.moczka (nie jem gotuje to teściowa) 3.zupa grzybowa 4.kapusta z grochem 5.kapusta z grzybami 6.ziemniaki 7.KARP smażony 8.filet dla dzieci 9.kompot z suszonych owoców 10.miód 11.chleb 12.owoce Cytuj
walentyna Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 wigilia oczywiście postna : 1.karp smażony 2.karp w galarecie 3.ziemniaki 4.kapusta z grzybami 5.moczka 6.makówka 7.ryba po grecku (dwa rodzaje) 8.barszcz z uszkami 9.pierogi z grzybami i kapustą 10.filety rybne 11.kompot 12.chleb oczywiście po kolacji w trakcie rozpakowywania prezentów kawka i ciasta , oraz śpiewanie kolęd. Cytuj
agadab Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 co racja to racja: nie ma wigilii bez postu przez cały dzień! wystarczy ,że i tak prawie przez cały rok wcinamy mięcho. potrawy wigilijne są tak pyszne,że na drugi dzień tzn na Boże Narodzenie i tak wszyscy sięgają po to co zostało z wigilii. u mnie w domu przygotowujemy: barszcz z uszkami, krokiety z kapustą i grzybkami, pierogi z kapustą, gołąbki z kaszą, pieczarkami w kapuście kiszonej, śledziki, kluski z makiem, smażona ryba, czasem ryba po grecku, czasem ryba w galarercie. sznujmy tą tradycję - wigilia bez mięsa! Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Na wigilię potraw jest podanych sporo i jest z czego wybrać,a co przygotowujecie do jedzenia na pierwszy i drugi dzień świąt?Ja na razie wiem,że zrobię: Biodrówkę ze śliwkami Schab ze śliwką Panierowane filety z kurczaka Devolaje Kotlety mielone faszerowane Wędzonki:szynka,boczek,polędwica,kiełbaska,kurczak Pewnie jeszcze coś wymyślę,ale na razie tylko to ma wystarczyć :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ja jestem na etapie kupowania prezentów. Z potraw będą szynka, schab, biała kiełbasa, marynowane i pieczone, polędwiczka w otulinie, sernik. Co więcej jeszcze pomyślę. :biggrin: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 u mnie w tym roku bedzie inna kolacja wigilijna niz dotychczas... katolicko-ewangelicka czyli potrawy bez i z miesem . ja oczywiscie nie jadam miesa w wigilie ale mam gosci u ktorych jest tradycja jedzenie miesa :) bedzie: - barszcz grzybowy, - ryba w sosie smietanowo-cebulowym, - ryba zapiekana z warzywami, - ges pieczona w sosie z czerwonym winem, - ziemniaki, - kluski ziemniaczane, - zielona salata, - czerwona kapusta z jablkiem na cieplo, na deser -Tiramisu, w formie ciasta -poncz jablkowy z amaretto -kawa, owoce Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2011 My wybieramy się na kolację wigilijną do teściów i wiem, że na pewno będą tradycyjnie: - czerwony barszcz z uszkami; - smażony karp; - pieczone ziemniaki; - kapusta z grzybami; - pierogi z kapustą i grzybami; - kompot z suszu. A po kolacji kawa i pyszne wypieki :D A co jeszcze będzie to dowiemy się już na miejscu ;-) Cytuj
Maria Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 RYBA z PIECZARKAMI w ŚMIETANIE 1 kg płatów ( mintaj, morszczuk lub każda inna ryba morska) 4 duże cebule 1 kg pieczarek duże opakowanie słodkiej śmietany 30% sól, pieprz czarny mielony, mąka, olej, Vegeta Rozmrożoną rybę otoczyć w mące i usmażyć na oleju( nie solić.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po rybie. Do cebuli dodać pokrojone w paski pieczarki. Dusić około 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku( dość pikantnie. Naczynie żaroodporne wysmarować śmietaną, układać na przemian ryba- pieczarki- ryba aż do wyczerpania produktów.Śmietanę wymieszać z 1 łyżką Vegety, zalać rybę. Piec w podgrzanym piekarniku ok. 1 godz.w temperaturze 170-180 stopni. Życzę smacznego. Schab 5 minutowy 1,5 kg schabu bez kości 8 ząbków czosnku 4-6 liści laurowych 2 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego kilka ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki soli Schab włożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy i sól, zalać zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować TYLKO 5 MINUT. Odstawić do wystygnięcia w zalewie. ponownie zagotować i gotować TYLKO 1 MINUTĘ. Zostawić w zalewie aż ostygnie. Podawać można do pieczywa lub pokrojone w plastry i zalane galaretą. Polecam bo wiem że szczególnie rybka wszystkim smakuje Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Na święta robiłam schab ze śliwką,ale nie w piekarniku tylko w szybkowarze,a oto efekt 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Efekt super, bardzo apetyczny schab Doruniu i wygląda na soczysty :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak,Dorotko schab był bardzo soczysty...najpierw leżał kilka dni w solance a potem wcisnęłam w niego śliwki,zrobiłam sosik,opiekłam w szybkowarze i w nim również dusiłam w sosie od puszczenia pary 5 min. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.