Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość iwonkas14
Opublikowano

u mojej mamy tak przectawia sie wigillia :P ;

  • biały barszcz z grzybkami
  • groch
  • postna kapusta
  • ziemniaki
  • gołąbki z ryżem i grzybkami
  • pierogi ruskie
  • pierogi z kapusta
  • pierogi z jabłkami
  • rybka filet w panierce
  • karp w galarecie
  • kompot z suszu
  • chleb
Opublikowano

U mnie na wigilii zwykle są Barszcz czerwony Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Karp smażony Karp w galarecie Filet rybny Ryba po gecku Czerwona kapusta na słodko Kapusta z grochem Buraczki z chrzanem Ziemniaki Kompot z suszonych owoców i tak nie da sie wszystkiego spróbować - dobrze, że nie robię sama tylko na zmianę z mamą albo teściową - co roku zmiana

Opublikowano

U mnie na Wigili będzie : 1.barszcz z uszkami 2.moczka (nie jem gotuje to teściowa) 3.zupa grzybowa 4.kapusta z grochem 5.kapusta z grzybami 6.ziemniaki 7.KARP smażony 8.filet dla dzieci 9.kompot z suszonych owoców 10.miód 11.chleb 12.owoce

Opublikowano

wigilia oczywiście postna : 1.karp smażony 2.karp w galarecie 3.ziemniaki 4.kapusta z grzybami 5.moczka 6.makówka 7.ryba po grecku (dwa rodzaje) 8.barszcz z uszkami 9.pierogi z grzybami i kapustą 10.filety rybne 11.kompot 12.chleb oczywiście po kolacji w trakcie rozpakowywania prezentów kawka i ciasta , oraz śpiewanie kolęd.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

co racja to racja: nie ma wigilii bez postu przez cały dzień! wystarczy ,że i tak prawie przez cały rok wcinamy mięcho. potrawy wigilijne są tak pyszne,że na drugi dzień tzn na Boże Narodzenie i tak wszyscy sięgają po to co zostało z wigilii. u mnie w domu przygotowujemy: barszcz z uszkami, krokiety z kapustą i grzybkami, pierogi z kapustą, gołąbki z kaszą, pieczarkami w kapuście kiszonej, śledziki, kluski z makiem, smażona ryba, czasem ryba po grecku, czasem ryba w galarercie. sznujmy tą tradycję - wigilia bez mięsa!

  • 2 lata później...
Opublikowano

Na wigilię potraw jest podanych sporo i jest z czego wybrać,a co przygotowujecie do jedzenia na pierwszy i drugi dzień świąt?Ja na razie wiem,że zrobię: Biodrówkę ze śliwkami Schab ze śliwką Panierowane filety z kurczaka Devolaje Kotlety mielone faszerowane Wędzonki:szynka,boczek,polędwica,kiełbaska,kurczak Pewnie jeszcze coś wymyślę,ale na razie tylko to ma wystarczyć :)

Opublikowano

Ja jestem na etapie kupowania prezentów. Z potraw będą szynka, schab, biała kiełbasa, marynowane i pieczone, polędwiczka w otulinie, sernik. Co więcej jeszcze pomyślę. :biggrin:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie w tym roku bedzie inna kolacja wigilijna niz dotychczas... katolicko-ewangelicka czyli potrawy bez i z miesem . ja oczywiscie nie jadam miesa w wigilie ale mam gosci u ktorych jest tradycja jedzenie miesa :) bedzie: - barszcz grzybowy, - ryba w sosie smietanowo-cebulowym, - ryba zapiekana z warzywami, - ges pieczona w sosie z czerwonym winem, - ziemniaki, - kluski ziemniaczane, - zielona salata, - czerwona kapusta z jablkiem na cieplo, na deser -Tiramisu, w formie ciasta -poncz jablkowy z amaretto -kawa, owoce

Opublikowano

My wybieramy się na kolację wigilijną do teściów i wiem, że na pewno będą tradycyjnie: - czerwony barszcz z uszkami; - smażony karp; - pieczone ziemniaki; - kapusta z grzybami; - pierogi z kapustą i grzybami; - kompot z suszu. A po kolacji kawa i pyszne wypieki :D A co jeszcze będzie to dowiemy się już na miejscu ;-)

Opublikowano

RYBA z PIECZARKAMI w ŚMIETANIE

1 kg płatów ( mintaj, morszczuk lub każda inna ryba morska)

4 duże cebule

1 kg pieczarek

duże opakowanie słodkiej śmietany 30%

sól, pieprz czarny mielony, mąka, olej, Vegeta

Rozmrożoną rybę otoczyć w mące i usmażyć na oleju( nie

solić.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po

rybie. Do cebuli dodać pokrojone w paski pieczarki. Dusić około 15

minut, doprawić solą i pieprzem do smaku( dość pikantnie. Naczynie

żaroodporne wysmarować śmietaną, układać na przemian ryba- pieczarki-

ryba aż do wyczerpania produktów.Śmietanę wymieszać z 1 łyżką

Vegety, zalać rybę. Piec w podgrzanym piekarniku ok. 1 godz.w

temperaturze 170-180 stopni. Życzę smacznego.

Schab 5 minutowy

1,5 kg schabu bez kości

8 ząbków czosnku

4-6 liści laurowych

2 łyżki majeranku

1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

kilka ziaren ziela angielskiego

3/4 szklanki soli

Schab włożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy i sól, zalać zimną

wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować TYLKO 5 MINUT. Odstawić do

wystygnięcia w zalewie. ponownie zagotować i gotować TYLKO 1 MINUTĘ.

Zostawić w zalewie aż ostygnie. Podawać można do pieczywa lub pokrojone

w plastry i zalane galaretą.

Polecam bo wiem że szczególnie rybka wszystkim smakuje

Opublikowano

Tak,Dorotko schab był bardzo soczysty...najpierw leżał kilka dni w solance a potem wcisnęłam w niego śliwki,zrobiłam sosik,opiekłam w szybkowarze i w nim również dusiłam w sosie od puszczenia pary 5 min. :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.