Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam na wigilię. Szczególnie jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie kolacji, śledzie mogą stać nawet 2 tyg w słoiku.

To mój ulubiony sposób na śledzie. ;)

50 dag filetów śledziowych

2 łyżki cukru

ćwierć szklanki oleju

3 - 4 łyżki octu 6 proc

3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego

30 dag cebuli

2 - 3 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

kilka ziarnek gorczycy

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2 - 3 dni. W lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni.

Przepis pochodzi z książeczki: "Wigilia" Hanna Szymanderska. BIBLIOTEKA PORADNIKA DOMOWEGO.

Opublikowano

Ja tez robie te sledzie i sa naprawde pyszne tylko z octem trzeba uwazac jak dla mnie troche za duzo w tym przepisie. Kofik ja biore solone tylko zawsze probuje czy nie za slone jak sa mocno slone to mocze w wodzie. Przepis naprawde polecam. Danusia.

Opublikowano

Ja kupuję śledzie solone i moczę je np. w mleku. Z octem wedle uznania. robiłam je ostatnio rok temu na wigilie i dobrze nie pamiętam, ale coś mi świta, że dawałam trochę mniej octu niż w przepisie.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Miuriel zrobiłam śledziki z Twojego przepisu na święta i po prostu rewelacja,bardzo delikatne i naprawdę wcale nie za dużo octu. Polecam wszystkim bardzo na sylwestra jako przekąskę i oczywiście stawiam piąteczkę.

Opublikowano

Cieszę się,że Ci smakowały. Ja też robiłam je na święta. Wszystkich składników dałam "na oko" i wydawało mi się, że wlałam za dużo octu, ale po 2 dniach już go nie było czuć ( używam octu cytrynowego kamisa 6%) a o gorczycy całkiem zapomniała. Śledziki i tak wyszły dobre. w każdym razie wszyscy chwalili.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak już wspominałam,lubimy śledzie w każdej postaci.Często próbuję nowe przepisy,nie zapominając o starych :) Właśnie się robią :D Dam znac po Świętach,jak smakowały.

  • 2 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Zrobiłam te śledziki na wigilię. Bardzo smaczne i szczerze wszystkim polecam :-D

  • 1 rok później...
Opublikowano

Dziś zrobiłam je ponownie, czekają już na Wigilię :) Polecam :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.