Miuriel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Polecam na wigilię. Szczególnie jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie kolacji, śledzie mogą stać nawet 2 tyg w słoiku. To mój ulubiony sposób na śledzie. ;) 50 dag filetów śledziowych 2 łyżki cukru ćwierć szklanki oleju 3 - 4 łyżki octu 6 proc 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 dag cebuli 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy kilka ziarnek gorczycy W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2 - 3 dni. W lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni. Przepis pochodzi z książeczki: "Wigilia" Hanna Szymanderska. BIBLIOTEKA PORADNIKA DOMOWEGO. Cytuj
kofik Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Jakie to mają być śledziki/? surowe czy mogą być solone, czy np w occie? Cytuj
mamalu Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja tez robie te sledzie i sa naprawde pyszne tylko z octem trzeba uwazac jak dla mnie troche za duzo w tym przepisie. Kofik ja biore solone tylko zawsze probuje czy nie za slone jak sa mocno slone to mocze w wodzie. Przepis naprawde polecam. Danusia. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Ciekawy przepis matiasy już kupione trochę wymoczę i zrobię zobaczymy czy są naprawdę dobre, czy będą potrawa wigilijną. Pozdrawiam. Cytuj
Miuriel Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja kupuję śledzie solone i moczę je np. w mleku. Z octem wedle uznania. robiłam je ostatnio rok temu na wigilie i dobrze nie pamiętam, ale coś mi świta, że dawałam trochę mniej octu niż w przepisie. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Miuriel zrobiłam śledziki z Twojego przepisu na święta i po prostu rewelacja,bardzo delikatne i naprawdę wcale nie za dużo octu. Polecam wszystkim bardzo na sylwestra jako przekąskę i oczywiście stawiam piąteczkę. Cytuj
Miuriel Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Cieszę się,że Ci smakowały. Ja też robiłam je na święta. Wszystkich składników dałam "na oko" i wydawało mi się, że wlałam za dużo octu, ale po 2 dniach już go nie było czuć ( używam octu cytrynowego kamisa 6%) a o gorczycy całkiem zapomniała. Śledziki i tak wyszły dobre. w każdym razie wszyscy chwalili. Cytuj
Basia K Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak już wspominałam,lubimy śledzie w każdej postaci.Często próbuję nowe przepisy,nie zapominając o starych :) Właśnie się robią :D Dam znac po Świętach,jak smakowały. Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Kolejne śledziki,które bardzo zasmakowały mojej rodzince i robię je bardzo często. Cytuj
k@sia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zrobiłam te śledziki na wigilię. Bardzo smaczne i szczerze wszystkim polecam :-D Cytuj
k@sia Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dziś zrobiłam je ponownie, czekają już na Wigilię :) Polecam :) Cytuj
Basia K Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dziękuję za przypomnienie tego przepisu.Pamiętam,że bardzo nam smakowały te śledzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.