Dorota Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Śmietana dodana do zupy lubi się zważyć. Nie stanie się tak, jeżeli wcześniej wymieszamy ją z niewielką ilością soli. Cytuj
kk Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Żeby nie zważyła się śmietanka, stosuję nieco inną metodę. Odlewam do jakiegoś naczynia troszke zupki (chłodnej) i mieszam ze śmietanką. Następnie wlemwam to do zupy. Z rozcieńczonej zupą śmietany, nie zrobi się już "serek" pływający po powierzchni zupy 😄 -- Pozdrawiam - Krzysiek (KK) Cytuj
adam Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 a moze zrezygnujemy ze śmietany? Te nasze brzuchy i tak juz wyglądają jak należy :D Cytuj
agnieszka Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Najpewniejszym chyba sposobem na dodanie smietany do zupy jest po prostu jej hartowanie.Do smietany dodajemy gorącej zupy lub sosu az mieszanka bedzie letnia i po dokladnym wymieszaniu wlewamy do potrawy..... Cytuj
uretan Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Najlepiej zhartować (małą ilością gorącej zupy, czy sosu) a potem jeszcze wsypać troszkę soli. Cytuj
oligot Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Witam. Adam ma rację, trzeba unikać pewnych rzeczy. Ale niestety są zupy, które muszą być ze śmietaną. Stosuję ją tylko czasami ale wtedy sobie poszaleję. Jeszcze nigdy nie zważyła mi się śmietana kremówka (min.30%). I taką dodaję. Zresztą 2 łyżki takiej śmietany w zupie dodają tyle samo smaku, co pojemnik 12%-wej. Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Najlepszym rozwiazanem jest smietana sojowa. Nie zwarzy sie nigdy. A i bardzo zalecana dla tych brzuchow, co wygladaja jak nalezy. ;-) Nie zawiera tluszczu, wiec zdrowa a do smaku mozna sie przyzwyczaic Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Tylko tę sojową dobrze jest lekko zaprawić kwaskiem cytrynowym, żeby tak, jak PRAWDZIWA ŚMIETANA poza zabielaniem jeszcze leciutko zakwaszała. ;-) Cytuj
ali Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Robię podobnie jak Agnieszka - hartuję śmietanę, czyli dodaję do śmietany trochę gorącej zupy, mieszam i dopiero wtedy łączę z resztą zupy. Cytuj
basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 JA KUPUJĘ TYLKO ŚMIETANE 22% NO I DO CIAST KREMÓWKĘ ALBO RAMA DO UBIJANIA. NAWET NIE MUSZĘ JEJ HARTOWAĆ BO SIĘ NIE ZWARZYŁA NIGDY. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Ja też hartuję śmietanę na ogół nie ma problemu z nią.Uwielbiam zupy ze śmietaną mmmmmmmmmmmmniam :grin: a brzuchy to swoją drogą................ :grin: Cytuj
elusia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja lubie zupe ze smietana i zeby sie nie zwazyla dodaje slodka smietane 9% jak zupa nie jest kwasna(pomidorowa)to leje odrazu w innym przypadku chartuje i czekam az przestygnie. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja przed wlaniem śmietany do zupy lub sosu zawsze robie tak: wlewam śmietane do pojemnika,dolewam odrobinki wody zimnej (moja mama zawsze tak robi i ja też) i "koziołkiem" mieszam do jednolitej konsystencji i póżniej dolewam wywar z zupy lub sosu i znowu mieszam i na koniec mąke. Jeszcze nigdy mi się nie zważyła śmietana a daje 18 procentową. I jak Justysia napisała brzuchy swoja drogą... :) Cytuj
Ela_83 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja daję śmietanę rama i nigdy mi się zupa nie zwarzyła i jest dobra Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.