gabi-ostra Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A ja od dawna już stosuję śmietanę z Piątnicy 18%-nigdy i w niczym mi się nie zważyła,a wcześniej różnie to bywało.Szczerze polecam.Gabi. Cytuj
Doris Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Stosuję śmietanę do zupy z Piątnicy a poza tym, tak jak tu piszecie "hartuję" ją. A co do tego, czy ze śmetaną czy bez to opowiem Wam historię z czwartku. Wtedy to postanowilam pierwszy raz zrobić zupę wg przepisu teściowej, którą mój mąż uwielbia. Robiłam w ciemno, bo nigdy w jej wykonaniu jej nie widziałam ani nie jadłam. W przepisie było napisane tylko żeby podbić mąką i śmietaną. No wiec podbiłam. Mąż wraca, czuje po zapachu, że jego ulubiona zupa. Przynoszę mu, a ten mówi, że to jednak jakaś inna zupa. Pytam się, czemu a on na o, że jego mama robi taką bielszą i zawiesistą. :] A ja podbiłam ją tak "symbolicznie". :) Oczywiscie od razu powiedziałam, że nie ma mowy bo ja takiej zupy nie zjem i będzie musiał się przerzucić na mój sposób gotowania. :] Cytuj
BzyQ~K Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 nie czytalem wszystkich postow ale stosowalem z sola itp , ale podstawowa metoda zeby sie smietana nie zwwazyla, to jest bardzo szybko mieszac czy to w zupie czy osobno zeby nie zdazyla sie zwazyc, u mnie dziaal to w 100% bez zadnych dodatkowych pomocy i kazdy rodzaj smietany Cytuj
annschedin Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Ja,również hartuję...do śmietany dodaję szczyptę soli,trochę wody,2 łyżki mąki i to dokładnie rozmącę na jednolitą papkę,następnie wlewam powoli gorącą zupę ,aby to wszystko było gorące.I dopiero całość do garnka z zupą.Gdy to będzie zimne to całość się zważy,ponieważ zupa dostanie szoku termicznego.Zawsze tak robię i nigdy w ten sposób nie zrobiły mi się kluchy,gorąco polecam!!! Cytuj
Iwona01 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Podam szybki i sprawdzony sposób. Stosuję go od lat i nigdy mi się śmietana nie zważyła. Mam nieduży słoiczek,którego używam tylko do tego celu. A więc: do tegoż słoika wsypuję mąkę ,dodaję szczyptę soli i trochę zimnej wody.Zakręcam go i mieszam do uzyskania jednolitej cieczy, następnie dodaję śmietanę,ponownie zakręcam i znowu mieszam(wstrząsam słoikiem).Gdy to się wszystko ładnie wymiesza wlewam na gotującą się zupę(mieszająć cały czas łyżką). Sukces murowany :D Cytuj
As76 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Najpewniejszym chyba sposobem na dodanie smietany do zupy jest po prostu jej hartowanie.Do smietany dodajemy gorącej zupy lub sosu az mieszanka bedzie letnia i po dokladnym wymieszaniu wlewamy do potrawy..... Robię dokładnie tak samo i nigdy mi się śmietana nie zważyła.Ja dodaję jeszcze sól. Na ogół kupuję 18% piątnicę. Cytuj
AnnaK Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Próbowałam z mąką i solą,ale jak zupa była trochę kwaskowa to zawsze śmietana zważyła się.Od kilku lat moim sposobem jest miksowanie.Wlewam śmietanę do zupy,miksuję blenderem,zagotowuję i miksuję jeszcze raz.Jeżeli zupa jest z wkładką mięsną lub warzywami to odlewam trochę czystej do drugiego garnuszka i miksuję. Używam śmietany 18% z Piątnicy. Cytuj
Grzegorz Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Stosuje jak większość sól , hartowanie. Dodatkowo razem z solą dodaję łyżeczkę mąki pszennej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.