Gość miriam Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 CIASTO 20 dag kokosu 15 dag cukru 3 białka DEKORACJA 1l śmietanki 30% 4 zagęstniki do śmietany cukier puder do smaku (śmietany) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów w płatkach 10 dag orzechów laskowych 10 dag orzechów włoskich puszka brzoskwiń puszka ananasów puszka mandarynek KREM kostka masła 3 żółtka 10 dag cukru pudru PONCZ 6 łyżek spirytusu rozcieńczonego w soku ananasowym Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kokos lekko wymieszać.Upiec na średniej lub małej tortownicy.Kiedy ciasto wystygnie polać ponczem. Masło z cukrem utrzeć w puch dodawać po jednym żółtku aż powstanie puszysty krem.Kremem posmarować nasączone ciasto.Bakalie i owoce pokroić (kilka zostawić na przystrojenie)wyłożyć na krem.Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.Wyłożyć na bakalie i owoce.Ze śmietany zrobić lekką kopułę.Udekorować owocami i bakaliami.Acha...byłabym zapomniała deser podawać na okrągłym półmisku.Zachęcam do wypróbowania . Smacznego:))) Cytuj
rapsista Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 mmmmm... to ciasto zapowiada sie pysznie, ale niestety dla mnie za drogo wychodzi :D masz może jakis pomysł żeby było taniej ??:D Cytuj
Gość miriam Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Przykro mi.Ten deser niestety jest drogi,polecam go na szczególne uroczystości.Ale...ewentualnie możesz zmniejszyć ilość bakalii i dać np.same mandarynki lub brzoskwinie.Istnieje również możliwość zastosowania truskawek,malin,wydrylowanych wiśni lub czereśni.Pozdrawiam :D Cytuj
renigliwice Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witam Cię Miriam. Byłam ostatnio na weselu, w restauracji, gdzie był podany ten właśnie deser. To była jedyna rzecz ze słodkości, na który skusiłam się. Zastanawiałam się, jak go wykonać a tu niespodzianka. Podałaś ten przepis. Dziękuję. Dam znać, jak mi wyszedł. Pozdrawiam. Renata :lol: Cytuj
bell Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 ten deser to tak zwana"kopa" "szpajze" robi sie z jaj, zelatyny i dodatków smakowych jak kakao czy sok cytrynowy .Cos ala ptasie mleczko podawane w salaterkach:-)) Cytuj
zosia80 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 A to jest jak takie ciasto? Cytuj
beatrix Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Zosia to jest deser który podaje sie w salaterce albo od razu wieksza ilośc przelewa do większej miski i potem nabiera sie łyżką do mniejszych miseczek,albo na talerzyk..... bo to jest pianka która zastyga tak fajnie i jest normalnie bardzo słodka,nie wiem jak w przepisie wyżej ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.